A PSZÁF által bennfentes ügylet miatt elmarasztalt GVH-elnökjelölt? - TI: A korrupció elleni harcban fontos a szakmai és etikai hitelesség

2010.08.10. Jogi Fórum / MTI/TI

A Transparency International (TI) szerint megfontolandó Juhász Miklós megválasztása a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére, mivel őt a pénzügyi felügyelet bennfentes ügylet miatt korábban elmarasztalta.

A TI nyílt levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azt kérve, legyenek figyelemmel a jelöléskor, illetve kinevezéskor erre a tényre.

A TI  hétfői nyílt levélében Alexa Noémi, a szervezet ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: fontosnak tartják a kormány korrupció elleni fellépését, de ennek sikere függ a végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől.

A TI szerint Juhász Miklóst, illetve azt a céget, amely felügyelő bizottságának ő volt az elnöke, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza. A TI álláspontja szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető - olvasható a nyílt levélben.

Mint írták, a TI azt javasolja, hogy a GVH elnökének jelölésekor ezeket a tényeket vegyék figyelembe.

A miniszterelnökség sajtóstábja múlt csütörtökön közölte: Orbán Viktor kormányfő Juhász Miklóst jelölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének. Nagy Zoltán jelenlegi elnök megbízatása november elsején jár le.

  • kapcsolódó anyagok
GVH
KORMÁNYZAT
KORRUPCIÓ