Az ügyész tíz év körüli börtönbüntetést, a védő javarészt felmentést indítványozott Varga Gergely, korrupcióval vádolt egykori ügyész, ügyészségi szóvivő elsőfokú büntetőperében szerdán a Fővárosi Bíróságon.

A vádbeszéd szerint a most 31 éves vádlott ügyészi kinevezése után néhány hónappal már sorozatosan követte el a korrupciós cselekményeket. Pénzért közbenjárt ügyek “elsimítása” érdekében, így például azért, hogy vádlottak ne kerüljenek börtönbe vagy letartóztatottak kikerüljenek onnan, és ezzel minősített vesztegetést, bűnpártolást és más súlyos bűncselekményeket valósított meg, melyek miatt halmazatban akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyész 10 év körüli börtönbüntetés kiszabását javasolta, arra hivatkozva, hogy enyhítő körülmény nincs és a történtek rendkívül súlyosan rombolták az igazságszolgáltatás tekintélyét.

A tényállás hét vádpontjának többségében döntő szerepet játszottak Varga Gergely nőismerősei, illetve az a bűnözői kör, amellyel ügyészként kapcsolatba került.

A vádpontok egyik csoportjában G. Éva a főszereplő, aki korábban az eljárás gyanúsítottja volt, de vele szemben megszüntették a nyomozást. Varga Gergely egy bolti sorban állás közben ismerkedett meg a nővel, akinek népes rokonsága minduntalan büntetőügyekbe keveredett.

A vád szerint Varga pénzért – pár tíz- vagy százezer forintért – hivatali hatalmával visszaélve ügyészként közbenjárt bevont jogosítvány visszaszerzése, garázdaság miatt indult eljárás megszüntetése, előzetes letartóztatásban lévők szabadlábra helyezése érdekében.

A vád és a védelem álláspontja eltér abban a kérdésben, hogy a nő kérte a segítséget vagy az ügyész ajánlkozott, és ha volt anyagi ellenszolgáltatás, akkor az a nő “bajba jutott” családtagjaitól az ügyészhez került vagy a nő azt zsebre vághatta.

Van olyan vádpont, amelyben két férfi – aki másik büntetőeljárásban nem jogerősen hét-hét évet kapott – azt állítja, hogy a büntetőperükben ügyészként eljáró Varga a bírósági folyosón vetette fel nekik: pénzért elintézi számukra, hogy ne kerüljenek börtönbe. Egy másik vádpont szerint volt olyan eset, ahol Varga Gergely ügyészként egy csalással vádolt nőt próbált megkörnyékezni azzal, hogy anyagi és más ellenszolgáltatásért cserébe csak felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz majd neki. Egy ízben pedig megrovást javasolt kiszabni ügyészkollégájának egy olyan ügyben, ahol az eljárás alá vontat volt ügyvédbarátnője képviselte.

A vádakkal szemben Varga Gergely ügyvédje védőbeszédében azzal érvelt, hogy a terhelő tanúknak – akiknek egy része gyanúsított, vádlott vagy sértett nőismerős – érdekükben állt az ügyész ellen vallani, vagy büntetőeljárásokkal összefüggésben, vagy személyes okokból, ezért előadásuk hiteltelen, nemcsak akként értékelhető, ahogy azt a vádhatóság tette.

Továbbá a védő álláspontja szerint több vádpontban is vannak életszerűtlen, “meseszerű, gyermeteg vagy zavaros” mozzanatok, illetve olyan esetek, melyek etikailag nyilvánvalóan kifogásolhatóak egy ügyész részéről, de bűncselekménynek mégsem minősíthetőek, vagy legalábbis nem olyan súlyosaknak, mint ahogy azt az ügyészség teszi. Így ha egyáltalán szükség van szankcióra, az sem lehet olyan súlyos, mint ahogyan azt az ügyész indítványozta.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését novemberre halasztotta a Fővárosi Bíróság.

Kapcsolódó cikkek:

Őrizetben a vesztegetésen tetten ért volt ügyész

Korrupcióval vádolt ügyész – Bíró és ügyészségi vezető is tanúskodott Varga Gergely perében →

Hivatalvesztéssel sújtották Varga Gergely kerületi ügyészt →