Nincs törvényi akadálya a felsőoktatási intézményekben szokásos hallgatói kurzusértékelő lapok nyilvánosságra hozatalának, de arra kizárólag az oktató előzetes beleegyezése alapján van lehetőség – közölte Jóri András adatvédelmi biztos pénteken az MTI-vel.

Az oktatók személyére azonosíthatóan vonatkozó adatok, és az azokból levonható következtetések személyes adatnak minősülnek, ugyanakkor azok nem lehetnek kizárólagosan az érintettek információs önrendelkezésének tárgyai – szögezte le a biztos egy, a nyilvánosságra hozatal előtt állásfoglalást kérő egyetem beadványa kapcsán.

A közlemény szerint az egyetemek, felsőoktatási intézmények – minőségbiztosítási célból – kurzusértékelő lapot töltetnek ki a hallgatókkal, amelyet feldolgozva minden egyes kurzushoz meghatározott pontszámot rendelnek, így mérik a kurzus jellemzőit. A lapokon az oktató szakmai felkészültségére, segítőkészségére, az oktatott tananyag strukturáltságára, az oktató pontosságára, a kurzus interaktivitására és általában az azzal való elégedettségre vonatkozó kérdésekre várják a hallgatók válaszát.

Az adatvédelmi biztos gyakorlatában már több esetben felmerült az oktatók véleményezésének, illetve a hallgatói kurzusértékelő lapok nyilvánosságra hozatalának kérdése – olvasható a közleményben. Az ezen ügyekben adott állásfoglalások megállapították, hogy az oktatók személyére azonosíthatóan vonatkozó adatok, és az azokból levonható következtetések személyes adatnak minősülnek, ugyanakkor azok nem lehetnek kizárólagosan az érintett személyek információs önrendelkezésének tárgyai – írta Jóri András.

Véleménye szerint az egyetemi oktatók munkájának hallgatói véleményezése, értékelése kizárólag célhoz kötötten ismerhető meg, ezért az értékelés nyilvánosságra hozatalához kizárólag az oktató előzetes beleegyezése vagy törvény felhatalmazása alapján van lehetőség. Ez a szabály vonatkozik az oktatói körökben történő nyilvánosságra hozatalra is.

A felsőoktatásról szóló törvény szerint a felsőoktatási intézményekben kötelező minőségbiztosítási rendszert működtetni, valamint az oktatói munka hallgatói véleményezésének eredményeire vonatkozó adatokat nyilván lehet tartani. A törvény értelmében az eredmények továbbíthatók a felsőoktatási intézmények hallgatói, illetve foglalkoztatási jogviszonyban állói számára az intézményi szabályzatban meghatározott módon. A nyilvánosságra hozatalnak tehát Jóri András szerint nincsen törvényi akadálya.