Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott Berta Attila nyugalmazott rendőrtábornok, volt budapesti főkapitány befolyással való üzérkedés miatt hétfőn jogerősen a Fővárosi Bíróságon (FB).

A vád szerint Berta biztonsági cége éveken át egy szegedi nagyvállalkozóval állt kapcsolatban. Amikor 2005 nyarán a nyugalmazott tábornok számára jól jövedelmező szerződést a másik fél fel akarta bontani, Berta magas szintű rendőri kapcsolataira hivatkozva azt közölte a nagyvállalkozóval, hogy titkos nyomozás folyik ellene, de ő 10-15 millió forintért el tudja intézni az eljárás megszüntetését. Mi több, az erről szóló, államtitkot képező határozatot is bemutatja, vagy ha mégsem, akkor garantálja a vesztegetési pénz visszafizetését.

A büntetőper adatai szerint pénzátadás nem történt, mint ahogy titkos nyomozás sem folyt a szegedi nagyvállalkozó ellen, aki 2005 nyarán megvált Berta cégétől és az UD Zrt.-t bízta meg az őrzés-védelemmel.

A beszélgetésről azonban titokban, máig nem tisztázott körülmények között hangfelvétel készült, amelyet évekkel később a UD Zrt.-nél tartott házkutatáson találtak meg a hatóságok, és ez alapján vádat is emeltek Berta ellen vesztegetést állítva elkövetett, hivatalos befolyással való üzérkedés miatt. Ezért a bűncselekményért a törvény szerint akár nyolcéves szabadságvesztés is kiszabható.

Budapest volt főkapitánya az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, sokirányú védekezésében a hangfelvétel tartalmát ugyan nem vitatta, de állította, hogy az vágott, manipulált. Azt közölte továbbá, hogy egy provokáció, egy előre megrendezett, irányított beszélgetés áldozata, illetve, hogy ő maga is sejtette, miről van szó, de “ki akarta ugratni a nyulat a bokorból”, azaz operatív rendőrtiszti tapasztalatai alapján blöffölt és így akarta jólértesültség látszatát keltve kipuhatolni a másik oldal szándékait.

Hétfői perbeszédében a védő felmentést kért azzal, hogy egy törvénysértően beszerzett, tárolt és felhasznált hangfelvétel nem szolgálhat törvényes ítélet alapjául, továbbá az ügyvéd azzal is érvelt: ügyfele csak “handabandázott”, ám a fontoskodást, nagyotmondást a büntető törvénykönyv nem bünteti.

Az FB szakértői véleményre hivatkozva megállapította, hogy az inkriminált hangfelvétel nem manipulált és egyértelműen terhelő, minden kétséget kizáró bizonyíték, amelynek alapján, más bizonyítékokkal is kiegészítve kimondható Berta Attila bűnössége a vádbeli minősítés szerint.

A Fővárosi Bíróság két év, három évre felfüggesztett börtönnel sújtotta a nyugalmazott rendőrtábornokot.

Az ügyészség előbb három nap gondolkodási időt kért a jogorvoslat vonatkozásában, a védelem pedig felmentésért, enyhítésért fellebbezett, ám a felek ezután, még a tárgyalóteremben módosították álláspontjukat és tudomásul vették az elsőfokú döntést, amely így nyomban jogerőre is emelkedhetett.

Berta Attila ellen jelenleg folyamatban van egy másik büntetőeljárás is, melyben a Pécsi Városi Bíróság tavaly 9 hónapos letöltendő szabadságvesztést szabott ki azért, mert Berta halálra gázolt egy idős asszonyt egy gyalogátkelőhelyen.