Az általános iskola elvégzésére, a foglalkoztatás növelésére, az egészségügyi hozzáférés javítására, és a jobb lakhatási körülmények megteremtésére koncentrál az Európai Bizottság által kidolgozott roma keretstratégia, amelyet kedden mutat be a testület Strasbourgban.

2011. december 31-ig kell kidolgozniuk az európai uniós tagállamoknak a nemzeti roma akcióterveket, amelyekben országspecifikus vállalásokat kell tenniük a helyi cigányság integrációjára – olvasható a BruxInfo birtokába került roma keretstratégiának, amelyet hivatalosan keddi, strasbourgi ülésén fogad el az Európai Bizottság. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja, Andor László, és az állampolgári jogi biztos, Viviane Reding ezt követően, kedd délután mutatja be a dokumentumot az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Európai Bizottság már tavaly ősszel jelezte, hogy április 5-én mutatja be a keretstratégiát, hangsúlyozva, hogy a közlemény nem lesz több, mint a majdan elkészítendő nemzeti politikák kerete. A dokumentum tehát egyfajta sorvezető lesz a tagállami stratégiák kidolgozásához, a szociálpolitika ugyanis alapvetően tagállami hatáskörben van. „A romák társadalmi beillesztése így elsősorban a tagországok felelőssége” – fogalmazott korábban többször Andor László.

A megfogalmazott cél, hogy a szegénységben élő, mintegy 12 milliós európai roma társadalom élete érezhető módon javuljon, a tagállamoknak pedig átfogó megközelítést kell alkalmazniuk, és az országukban élő roma közösség aránya szerint kell hozzájárulniuk az integrációhoz – olvasható a stratégiában.

Ennek megfelelően a kedden bemutatandó keretstratégia négy célt tűz ki maga elé: minden roma gyermek fejezze be az általános iskolát; a teljes népesség és a romák között tátongó foglalkoztatáspolitikai szakadék csökkentése; a romák egészségi állapotának javítása; a romák lakhatási körülményeinek javítása.

A közlemény ismét felhívja a figyelmet a már korábban hangoztatott tervre: a tagállamoknak az év végéig kidolgozandó nemzeti programokban számszerű vállalásokat kell tenniük. Ennek előfutára lesz az EU 2020 stratégia tagállami végrehajtása is. Az uniós tagországoknak ugyanis április végére el kell küldeniük Brüsszelnek a Nemzeti Reform Programokat, amelyekben meg kell jelölniük, hogy „mennyivel” járulnak hozzá a 2020-ig szóló komplex európai uniós stratégia célszámaihoz.

Ezek között van a foglalkoztatási szint 75%-ra növelése, a szegények számának csökkentése 20 millió fővel, az iskolát korán elhagyó diákok arányának mérséklése 10%-ra, és a diplomások arányának növelése 40%-ra, amelyek mind kötődnek a romák integrációjához. Emellett további konkrét, számszerű vállalásokat kell tenniük a tagországoknak 2011 végéig.

A számszerű vállalások mellett a tagállami romastratégiáknak tartalmazniuk kell majd a leginkább hátrányos helyzetű régiók feltérképezését; a problémák felmérését; megfelelő költségek biztosítását a nemzeti költségvetésekből a romaintegrációra; valamint hatékony ellenőrzési mechanizmus kiépítését.

A nemzeti stratégiákat 2012 tavaszán, a Roma Platform éves gyűlése előtt értékeli majd hivatalosan az Európai Bizottság.

Az EU emellé uniós forrásokat is tud nyújtani. Brüsszel számításai szerint 26,5 milliárd eurót már most is társadalmi befogadásra, közvetetten romaintegrációra fordít az unió. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy a költségvetési pénzeiket kiegészítsék a strukturális alapok, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap pénzeivel. A Bizottság a tagállamokkal együtt felülvizsgálja majd a 2013-ig érvényes operatív programokat, hogy új célokat állapítson meg, és felgyorsítsa a kifizetéseket.