Vádemelési javaslatot nyújtott be a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) egy dombóvári ügyvéd februári brutális meggyilkolása ügyében; az emberöléssel egy 29 éves dombóvári férfit gyanúsítanak – közölték megyei rendőri vezetők kedden sajtótájékoztatón, Szekszárdon.

A 88 éves ügyvédet február 18-án az otthonában, egy baltával ölték meg és néhány százezer forintot vittek el tőle – mondta Máté Dezső, a TMRFK bűnügyi osztályának vezetője.

Hozzátette: a bűncselekményt a gyanú szerint nyereségvágyból követték el. Az áldozat ismeretségi körébe tartozó Gy. R. kisebb összegű kölcsönnel tartozott az ügyvédnek; nem tervelte ki a gyilkosságot, de kapóra jött neki az alkalom, amikor felkereste az idős embert a tartozás rendezése miatt. Az állandó pénzzavarral küzdő, korábban lopásért, csalásért, sikkasztásért büntetett férfi több ütést mért áldozata fejére; az ügyvéd halálát agyzúzódás okozta. Azt, hogy baltával ment az ügyvédhez, a gyanúsított azzal magyarázta: nem volt mivel fűtenie és fát akart gyűjteni.

A gyilkosságot a visszavonultan élt áldozat Dombóvár belvárosában álló, a városi bírósághoz és a rendőrséghez közeli lakóházában, a déli órákban követték el.

A nyolc hónapig tartó nyomozásról Máté Dezső elmondta: a főkapitányság négyfős nyomozócsoportja csaknem száz tanút hallgatott ki. Az elkövetés eszköze sokáig nem került elő, azt végül a gyanúsított egyik tartózkodási helyén foglalták le. Az augusztus 5-én őrizetbe vett Gy. R. részleges beismerő vallomásában nem tagadta az emberölés elkövetését.

Törökné Kaszás Rozália, a TMRFK bűnügyi igazgatója közölte: az áldozatot, aki a Tolna megyei ügyvédi kar rangidőse volt, a szegények ügyvédjének is tartották. Olyan embereket karolt fel, akik nem tudták volna megfizetni más ügyvédek díjait. Városszerte ismerték és szerették, haragosáról nem tudtak.

Hozzátette: a nyereségvágyból, aljas indokkal, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított férfinak más megyéből kellett ügyvédet kirendelni, mert az áldozat Tolna megyei kollégái nem vállalták a védelmét.