Egy arab pénzváltó megölésével is vádolják azt 36 éves, büntetett előéletű mosonmagyaróvári férfit, aki társaival az ügyészség szerint több fegyveres rablást követett el, főleg a fővárosban; a férfinak és három társának a pere hétfőn kezdődött meg első fokon a Vas Megyei Bíróságon.

A vád szerint Hajba József elsőrendű vádlott 2009. november 5-én Budapesten, a Baross utcában lelőtt egy jordániai férfit, akinél a tudomása szerint 50 millió forint készpénz volt. Az áldozat táskáját magához véve elmenekült a bűncselekmény helyszínéről, csak később vette észre, hogy a táskában sokkal kevesebb pénz van, mint azt remélte.

A jordániai férfi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A rendőrök az áldozat ruházatának az átvizsgálásakor több mint 46 millió forintnyi készpénzt találtak és foglaltak le.
Hajba József a vádirat ismertetése után, a hétfői tárgyaláson tagadta az emberölés elkövetését, a rablásokban való részvételét beismerte, de elfogultságot jelentett be a Vas Megyei Bíróság, a Vas Megyei Főügyészség ellen.

Az elsőrendű vádlott hosszasan fejtegette, hogy szerinte a vele szemben lefolytatott büntetőeljárásban miért sérültek a tisztességes eljáráshoz fűződő jogai, állítása szerint a vallomásait gyógyszeres befolyásoltság alatt tette, az emberöléssel pedig az egyik bűntársát gyanúsította meg.
Állítása szerint a jordán pénzváltót a negyedrendű vádlott, Lakatos Róbert lőtte le – akit az ügyészség ezzel a bűncselekménnyel nem vádolt meg -, azt mondta, ő nem is volt a bűncselekmény helyszínén, csak a táskát vette át Lakatostól, a ruházata pedig a táskától lett véres, amikor beszállt az autóba, amelyben a bűntársai várakoztak.

Hajba József csak a bíróság kérdéseire volt hajlandó válaszolni a tárgyaláson, de ügyében intenzíven védekezett, nyomozati iratokból idézett, indítványokat tett, védekezését alátámasztó tanúk meghallgatását kérte. Többször is hivatkozott Lakatos Róbertre, akinek ő az állítása szerint a “csicskása” volt, és aki több bűncselekmény elkövetésére is fenyegetéssel kényszerítette, sőt egy ízben előzőleg vénásan drogot adott be neki.

A bíró a tárgyaláson többször is figyelmeztette a vádlottat az igazmondás kötelezettségére és a hamis vád következményeire.
Az elsőrendű vádlott azt állította: a rendőrségen elmondott, magára nézve terhelő tartalmú vallomásait erős gyógyszerek befolyása alatt tette, sőt egy ízben a bűntársa nyomására tett vallomást, akivel fél napra egy zárkában helyezték el a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Az ügyészség Hajba Józsefet nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, hat rendbeli, fegyveresen elkövetett rablással, bűnszövetségben, tettestársként, csoportosan elkövetett rablással, valamint személyi szabadság megsértésével, súlyos testi sértéssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja.
A másodrendű vádlottat, Márton Gábort egy rendbeli, a harmadrendű vádlottat, Vékás Sándort öt rendbeli fegyveres rablással, míg a negyedrendű vádlottat, Lakatos Róbertet egy rendbeli, társtettesként, bűnszövetségben, csoportosan elkövetett rablással vádolják.

A tárgyalás a további vádlottak meghallgatásával folytatódik.