Még továbbra is tart az iratismertetés a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított ügyben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn.

Bényi Mónika az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a nyomozás utolsó aktusa, az iratismertetés nincs időhöz kötve, addig tart, amíg az ügy összes érintettje meg nem ismerte a nyomozati anyagokat.
A nyomozó hatóságok az iratismertetés lezárulta után várhatóan megküldik vádemelési javaslatukat az ügyészségnek – tette hozzá.

A www.devecser.hu honlapra feltett dokumentum szerint a sértetteket már novemberben meghallgatták, legalábbis akkorra tűzték ki a meghallgatások időpontjait. Az erre vonatkozó kérdésre a szóvivő azt válaszolta, hogy a meghallgatások időpontjai változhatnak, hiszen nem mindenki ér rá az előzőleg meghatározott napokon.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.