Felfüggesztett börtön és próbára bocsátás szabálytalanságot elnéző rendőröknek

2012.05. 9. MTI

Jogerősen is elmarasztalta a bíróság szerdán azt a három mohácsi rendőrt, akik 2008-ban a Duna-parti városban szemet hunytak egyikük édesapja és ismerőse közúti szabálytalanságai felett.

Az ügyben másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa az elsőrendű vádlottat hivatali visszaélés miatt hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, két társát ugyanezért próbára bocsátotta. A táblabíróság ezzel enyhítette a Pécsi Törvényszék korábbi tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésről és 300 ezer, illetve 360 ezer forint pénzbüntetésről szóló határozatát.

Az elsőrendű vádlott édesapja és barátja 2008. szeptember 26-án egy mohácsi étterem vendége volt, amikor felfigyelt rá, hogy egyikük tiltott helyen parkoló autóját rendőrök fotózzák. Az édesapa felhívta a fiát telefonon arra kérve, intézkedjen, hogy kollégái a szabálytalanságért ne büntessenek. A kérésnek a fia eleget tett.

A rendőr nyolc nappal később újból édesapja és egy másik autós szabálysértésének eltussolását kérte járőrszolgálatot ellátó kollégáitól. A rendőrök ennek megfelelően nem rögzítették az esetet, a bizonyítékul szolgáló fényképfelvételeket pedig törölték.

Az ügyészség korábban négy rendőr ellen emelt vádat, egyiküket első fokon felmentették.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
RENDŐRSÉG