A fúziók és felvásárlások túlnyomó részénél elmaradnak a várt eredmények, mert a cégek nehezen birkóznak meg a vállalati kultúrák és struktúrák egyesítésével.

Sokkal inkább fókuszálnak a pénzügyek és rendszerek átvilágítására, mint az üzleti kultúra, a humán tőke, a vállalati struktúra és irányítási rendszer vizsgálatára. Ezeket a problémákat azonban nem oldhatja meg egyedül a HR terület.

A vállalati kultúra kompatibilitásának, valamint a vezetési képességeknek az előzetes vizsgálata nagymértékben hozzájárulhat egy sikeres integrációs stratégia kialakításához és megvalósításához. A gyorsaság nemkülönben. Átlagosan két és fél hónapba telik, míg a fúzió következtében kialakult új szervezetben kialakul a stratégiai irányításra képes felsővezetői team, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig csak “sodródik” a vállalat.

Ez a késlekedés újabb csúszásokat és gazdasági károkat eredményez. Gyakran két-három évig is elhúzódik az integrációs folyamat, ami alatt rendszerint zavarok mutatkoznak a vállalati működés minden területén. Ha tehát sikerül időben kinevezni és elkötelezni az újonnan létrejött vállalat stratégiai irányítóit, és megerősíteni pozíciójukban, lojalitásukban a kulcs-vezetőket és munkatársakat, jó eséllyel lehet arra számítani, hogy a felvásárlás/összeolvadás eléri a kitűzött célokat – hangsúlyozta a HR Portálnak Frajna Piller Annamária független HR-szakértő.

További részletek: http://www.hrportal.hu/hr/felvasarlas-hr-es-szemmel-buktatok-es-kihivasok-20120801.html