A jogi segítségnyújtásról szóló törvény módosítását szorgalmazta Szabó Máté ombudsman, az igazságügy-miniszter tájékoztatása szerint már megkezdődött a tervezet előkészítése – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

Az ombudsman “Az ügyvédség helyzete, az ügyvédek és hozzájuk fordulók jogainak védelme” című projektje keretében a jogállamiság elvének, a jogbiztonság követelményének, illetve a tisztességes eljáráshoz való jognak az érvényesülését vizsgálja. A jogi segítségnyújtás rendszerét, a jogi segítők és az ügyfelek kapcsolatát, valamint a leggyakrabban felvetődő problémákat áttekintve Szabó Máté megállapította, hogy a legtöbb kifogás a jogi segítők óradíját éri, amely 2007 óta változatlanul 3000 forint.
További probléma, hogy az ügyfelek nehezen tudják kiválasztani a számukra megfelelő szakembert, mivel a névjegyzék alapján nem határozható meg kellő pontossággal az egyes jogi segítők szakterülete. Sok esetben a jogi segítők elmulasztják bejelenteni elérhetőségeik változását, így a jogi segítségnyújtó szolgálatok csak nehezen vagy egyáltalán nem érik el őket, az elhúzódó kapcsolatfelvétel miatt pedig sérül az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való joga – közölte az ombudsman hivatala.

Az állam segítséget nyújt annak, akinek nincs elegendő pénze jogi segítő igénybevételére, a joghoz való hozzáférés ugyanis a jogállamiság érvényesülésének egyik legfontosabb garanciális eleme. A 2004 óta működő jogi segítségnyújtó szolgálatok ügyfélszáma 2006 óta jelentősen nőtt. Kezdetben csak az igazságszolgáltatást tehermentesítő, peren kívüli szolgáltatást nyújthattak, azonban a peres jogi segítségnyújtás bevezetésével az ügyfélforgalom újból nőtt, és ez a tendencia 2009-től tovább erősödött.
Az alapvető jogok biztosa a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, illetve a megyei jogi segítségnyújtó szolgálatoktól kapott információk, illetve a viszonyok elemzéséből arra a következtetésre jutott, hogy szükséges a jogi segítségnyújtásról szóló törvény mielőbbi módosítása. Ezért Szabó Máté felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert a jogi segítségnyújtásról szóló törvény módosítására, valamint arra, hogy a miniszter véleményezésre küldje meg az elkészült törvénytervezetet.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint megkezdődött a törvénytervezet előkészítése.