Szabó Máté szerint meg kell könnyíteni az ügyvédek és a fogvatartottak kapcsolattartását, mert a jogi képviselők a szigorú előírások miatt gyakran nehezen jutnak be védencükhöz a büntetés-végrehajtási intézetekbe, és a védőket sokszor csak órákkal a nyomozási cselekmények előtt értesítik, így érdemben alig vagy egyáltalán nem vehetnek részt a kihallgatásokon, ezért sérülhet a fogvatartottak tisztességes eljáráshoz való joga.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben kifejtik: az ügyvédi kamaráktól Szabó Máté úgy értesült, hogy az ügyvédeket sokszor csak a nyomozási cselekmények előtt rövid idővel – egy nappal vagy néhány órával korábban – értesítik, és néha még ez sem történi meg. Ha elmarad az értesítés, a jogi képviselő nem tudja ellátni a feladatát – mutattak rá. Kiemelték, ha a nyomozási cselekmény előtt néhány órával értesítik a védőt, nincs lehetősége érdemben felkészülni a védelem ellátására, emiatt sérülhetnek a fogvatartottak jogai, elsősorban a védelemhez és tisztességes eljáráshoz való jog.

Az Alkotmánybíróság több határozatában utalt “a fegyverek egyenlőségére”, ami azt jelenti, hogy a vádnak és a védelemnek egyenlő esélyt kell adni a véleményformálásra, és azt is, hogy a vádnak és a terheltnek lehetőséget kell adni, hogy ugyanolyan teljességben ismerhesse meg a büntetőeljárásban keletkező fontos adatokat – magyarázták.

Kitértek arra is, visszatérő probléma, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek és az ügyvédek székhelye közötti nagy távolság miatt jelentős az utazással töltött idő és az útiköltség, ezért az ügyvédek csak ritkán – a fogvatartottak által elvártnál ritkábban – látogatják a védenceiket.

Az ügyvédi kamarák kifogásolják, hogy a védők nehezen jutnak be a büntetés-végrehajtási intézetekbe. Előfordul, hogy az ügyvédnek több órát kell várakoznia, míg a fogvatartottal beszélhet. A beszélők állapota sem megfelelő, sok helyen kritikusak a körülmények.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta, a gyakorlatban több olyan intézkedési lehetőség is van, amely nem igényelne nagyobb anyagi ráfordítást, a védők és az ügyfelek kapcsolattartásában mégis segíthetné a védelemhez való alapjog hatékonyabb érvényesülését.

Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja felül a büntetőeljárásról szóló törvényben a védők értesítésére vonatkozó rendelkezéseket, hogy a védők időben értesüljenek az egyes nyomozási cselekmények elrendeléséről. Felhívta továbbá a miniszter figyelmét az együttműködés és egyeztetés fontosságára az ügyvédi kamarákkal a törvénymódosítás megalkotásakor – olvasható a közleményben.