Érvénytelenítette a nyitrai kerületi rendőrkapitányság azt a határozatot, amellyel a kerületben levő lévai járás rendőrkapitánysága bevonta Kassai Gyula, a szlovák állampolgárságától megfosztott egyik felvidéki magyar útlevelét – közölte Nagy Tibor, az érintett jogi képviselője csütörtökön.

Kassai Gyula útlevelének érvénytelenítéséről és bevonásáról júliusban a szlovák állampolgársági törvényre hivatkozva hozott határozatot a lévai rendőrkapitányság. A református lelkész azonban megtagadta a határozat teljesítését és bírósághoz fordult. Mielőtt azonban bírósági döntés születhetett volna az ügyben, a nyitrai kerületi rendőrkapitányság felülvizsgálta a lévai rendőrség határozatát és érvénytelenítette azt. A döntésről szóló határozatot szerdán kézbesítették az érintettnek.

Kassai Gyula a döntéssel kapcsolatban azt mondta: örül a döntésnek többi felvidéki sorstársa nevében is, hiszen a rendőrség mostani döntése precedensértékű lehet az ő esetükben is. “Ez a döntés egy halvány reménysugár az alagút végén, azt jelzi, hogy ha nem is holnap, de egyszer eljön az az idő, amikor véget ér a hatósági zaklatásunk, és többé nem kell majd attól tartani, hogy valakitől megpróbálják megvonni a szlovák állampolgárságát azért, hogy felvette a magyart” – fejtette ki a református lelkész. Hozzátette: ugyanakkor a rendőrség mostani döntése valószínűleg csupán elodázó hatású, hiszen annyit jelent, hogy az útlevelét – amelynek beszolgáltatását megtagadta – nem kell leadnia, viszont kérdéses, hogy miután annak érvényessége lejár, kaphat-e újat.

Nagy Tibor ügyvéd a döntés előzményei kapcsán elmondta: arra azután került sor, hogy a lévai rendőrség – az útlevél érvénytelenítéséről szóló és a rendőrség irányába történő esetleges fellebbezést kizáró – határozata alapján felülvizsgálat jogcímén bírósághoz fordultak, majd erről a határozatot kiadó lévai járási rendőrkapitányságot is tájékoztatták. A lévai rendőrség ezt követően megvizsgálta saját határozatát és egy újabbat hozott, amelyben megállapította, hogy döntése ellen mégis lehet fellebbezni. Ezt az érintett meg is tette, a fellebbezés pedig a járási szervtől a kerületi rendőrkapitánysághoz került.

“A kerületi rendőrség arra hivatkozta bírálta felül a járási döntést, hogy az úti okmányokról szóló törvény nem rendelkezik olyan kitétellel, amely lehetővé tenné, hogy valakitől az állampolgársága elvesztése miatt automatikusan be lehetne vonni az útlevelét. Így a kerületi döntés törvénysértést állapított meg a járási rendőrség részéről” – részletezte Nagy Tibor. Hozzátette: bár a nyitrai döntéssel szemben nincs fellebbezési lehetőség, annak bírósági felülvizsgálatát a lévai rendőrkapitányság 30 napon belül még kérheti.

Kassai Gyula ügyvédje szerint a mostani döntés kizárólag az útlevél érvényességére vonatkozik. Kassai Gyula személyigazolványának érvénytelenítését azonban már tavasszal jelezte a lévai rendőrség, amely az okmány beszolgáltatása céljából többször is beidézte a felvidéki lelkészt. Kassai ennek az okmánynak a beszolgáltatását is megtagadta, és bár a rendőrség több alkalommal is megerősítette, hogy személyi igazolványa már érvénytelen, a hatóságok kompetenciahiányra hivatkozva megtagadták számára egy erről szóló megerősítő határozat kiadását. Ilyen határozat híján azonban – egyelőre – jogorvoslathoz sem folyamodhat.