A parlament hétfőn újból elfogadta az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló jogszabályt, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött.

Az Országgyűlés október 15-én szavazta meg a törvényjavaslatot, a köztársasági elnök azonban hiányosnak találta, mondván, nem írja körül kellő részletességgel azokat az adatokat, amelyeket az Europol Információs Rendszer tartalmazhat, így a jogszabály nem felel meg az Európai Tanács határozatának. A képviselők most 295 igen szavazattal, 33 nem ellenében egészítették ki a korábban elfogadott szöveget.

Az államfői vétó után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter zárószavazás előtti indítványt nyújtott be, amely meghatározza, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ mely személyes adatokat továbbíthatja, és milyen esetben kell törlést kezdeményezni.

A módosító javaslat emellett egyértelműsíti, hogy Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból ellenőrizheti az Europol-együttműködés során folytatott információcserét, továbbá előírja, hogy annak eredményeiről az Europol közös ellenőrző szervét tájékoztassa.

Áder János kifogásában mindemellett azt is megemlítette, hogy a jogszabálytervezetet Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke a törvényi előírás ellenére nem kapta meg véleményezésre.