A jogszabályok nem kedveznek a napenergia hasznosításának - Az ombudsman az előírások felülvizsgálatát kezdeményezte

2013.02.15. Jogi Fórum / AJBH

Építési engedélyhez köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését egy új szabályozás. Ezért az ombudsman a napenergia hasznosítása szempontjából hátrányos előírások felülvizsgálatát kezdeményezte a belügyminiszternél.

A „Válság vesztesei a paragrafusok fogságában” című projektjének keretében Szabó Máté a megújuló energiaforrások alkalmazásának jogszabályi feltételeit is vizsgálta. A biztos jelentésében megállapította, hogy az építési engedélyezési eljárásról szóló, 2013. január 1-jén hatályba lépett új kormányrendelet építési engedélyezési eljárás lefolytatásához köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését, és csak a bontásuk végezhető bejelentés vagy építési engedély nélkül.

Az alapvető jogok biztosa azt kérte a belügyminisztertől, hogy vizsgálja felül a napenergia hasznosítása szempontjából hátrányos, az egészséges környezethez való jogot és a jogbiztonság követelményét is sértő új szabályozást. Pintér Sándor válaszában elismerte, hogy a napkollektorok felszereléséhez szakmai szempontból nem szükséges az építési engedélyezési eljárás lefolytatása, és annak érdekében, hogy a napkollektorok építési engedély és bejelentés nélkül felszerelhetőek legyenek, az új kormányrendeletet kell kiegészíteni. A belügyminiszter a napelemek esetében ugyanakkor vitatta a biztos kezdeményezését, azzal érvelve, hogy a napelemek várható elterjedése miatt differenciált, méretfüggő anyagi norma kidolgozása és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály (OTÉK) módosítása szükséges.

A teljes jelentés elolvasható

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
OMBUDSMAN
ENERGETIKA
SZABÓ MÁTÉ