Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Fejér Megyei Főügyészség a közokirat-hamisítás miatt Joav Blum ellen már lezárult büntetőügyben a Székesfehérvári Járásbírósághoz – közölte a megyei főügyész pénteken.

Juhász András közleményében leszögezte: a főügyészség álláspontja szerint a büntetőtörvény téves értelmezése alapján hozott az elsőfokú bíróság az ügyben felmentő ítéletet, s ugyancsak tévedett a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, amikor 2012 szeptemberében helybenhagyta a felmentő ítéletet.

Hozzátette: a felülvizsgálati indítványról a Kúria fog dönteni.

Tavaly szeptember 11-én mentette fel jogerősen Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a közokirat-hamisítás vádja alól a Székesfehérvári Törvényszék. A Sukoróra tervezett King’s City-projekttel kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Joav Blumot azzal vádolták, hogy közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz az általa előbb bérelt, majd megvásárolt ingatlant nem akarta életvitelszerűen használni, és nem is élt ott.

A törvényszék másodfokon elutasította mind az ügyészség, mind a védőügyvéd fellebbezését. Megállapította, hogy a Székesfehérvári Városi Bíróság elsőfokú ítélete “maradéktalanul megalapozott” volt: a bűncselekmény megvalósult ugyan, de a vádlott abban a téves feltevésben volt, hogy akkor is bejelentkezhet állandó lakosként az adott lakcímre, ha életvitelszerűen nem tartózkodik ott.

Az elsőfokú bírósági tárgyaláson Joav Blum elismerte, hogy nem lakott életvitelszerűen Sukorón az általa előbb bérelt, majd megvásárolt, leromlott állagú, Kis utcai ingatlanban. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy szándékában állt építkezni, addig pedig fel akarta újítani a házat, de édesapja betegsége, majd halála megakadályozta ebben.

A lakcímbejelentéskor Joav Blumot – elmondása szerint – nem tájékoztatták arról, hogy a jogszabályok értelmében az állandó lakcímként bejelentett ingatlanba bizonyos időn belül be is kell költöznie, bár az üzletember megkérdezte, jogosult-e a lakcímbejelentésre.