A számítógépes bűnözés visszaszorításáról - Salzburgi Fórum - Bukarestben egyeztettek a közép-európa belügyminiszterei

2013.10.18. Jogi Fórum / MTI

Magyarország továbbra is elkötelezett a számítógépes bűnözés valamennyi formája elleni küzdelem és a számítógépes biztonság megteremtése iránt – mutatott rá Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön az úgynevezett Salzburgi Fórum Bukarestben rendezett miniszteri értekezletén.

A közép-európai országok 2000-ben osztrák kezdeményezésre alakították meg a Salzburgi Fórum nevű belbiztonsági partnerséget - tájékoztatott a Belügyminisztérium.

A bukaresti tanácskozáson Pintér Sándor kifejtette: a regionális együttműködés fontos eredménye az utóbbi évben kidolgozott közös stratégia és számos intézményi reform, amely hatékonyabb kormányközi együttműködést tesz lehetővé a számítógépes biztonság megteremtése érdekében. Hozzátette: előrelépés történt a büntetőjog területén is, módosult a szabályozás a jogsértő tartalmak blokkolása és eltávolítása kapcsán is.

A Salzburgi Fórum soros elnökségét ebben a félévben Románia látja el.

Az Európai Tanács 2009-ben fogadta el a Stockholmi Programot, amely a 2009 és 2014 közötti időtartamra határozza meg a bel- és igazságügyi szakpolitikai irányvonalakat az Unióban. A program végének közeledtével megkezdődik az új stratégiai dokumentum előkészítése, amit a Salzburg Fórumba tömörült belügyminiszterek kiemelt feladatuknak tekintenek.

A tanácskozáson a nyugat-balkáni országok és a Moldovai Köztársaság képviselőinek jelenlétében a miniszterek megvitatták az illegális bevándorlással kapcsolatos súlyosbodó trendeket és a közös cselekvés lehetőségeit.

A következő találkozót 2014 első félévében Szlovákia rendezi meg.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
INTERNET
BŰNMEGELŐZÉS
BŰNÜLDÖZÉS
SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÖZÉS
EURÓPA TANÁCS