Menekültjogi reformot jelentett be szerdán Manuel Valls francia belügyminiszter annak érdekében, hogy a menekültstátusra vonatkozó kérelmek elbírálási ideje csökkenjen.

Az intézkedés célja, hogy “felgyorsítsuk a menekültjog kezelését, amely alkotmányos jog, alapjog, és nem keverendő össze a bevándorlási politikával” – hangsúlyozta a tárcavezető a szerdai kormányülést követően francia újságíróknak. Manuel Valls szerint jelenleg “túl hosszú ideig tart” az elbírálási folyamat.

A belügyminisztérium legalább felére akarja csökkenteni a kérelmek elbírálását: jelenleg átlagosan 16 hónap alatt születik meg a végleges döntés, ezt átlagosan 6-9 hónapra csökkentené a kormányzat.

A kérdés azután vált aktuálissá Franciaországban, hogy rendőrök vitatott körülmények között, egy osztálykiránduláson vettek őrizetbe a kitoloncolás előtt egy 15 éves koszovói származású roma lányt, akinek családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben, miután menekültjogi kérelmüket elutasították a hatóságok.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a reform már előkészület állt a nagy médiavisszhangot kiváltó ügy előtt is.

A tárca júliusban kérte fel a kormánypárti Jean-Louis Touraine képviselőt és az ellenzéki Valérie Létard szenátort, hogy hangolják össze a két tábor közötti egyeztetéseket a menekültjogi reformról. Azok júliusban meg is kezdődtek az állami szervek, független intézmények, a képviselők, valamint a segélyszervezetek bevonásával, miután Manuel Vall megítélése szerint a jelenlegi menekültjogi intézmény “kifulladt”.

“A két parlamenti képviselő novemberre készíti el a jelentését” – hangsúlyozta a belügyminiszter, aki azt reméli, hogy a reformtervezet még az év vége előtt elkészül.

Franciaországban 2007 óta folyamatosan nő a menekültjogot kérők száma: tavaly 61 ezren nyújtottak be kérelmet, ebből mintegy 10 ezren kaptak pozitív választ.