Eredményes évet zár idén az adóhivatal – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Vámosi-Nagy Szabolcs ugyanakkor elmondta: a bevételi tervek teljesítése nagyon feszített. Eredetileg úgy tervezték, hogy a bevételek 8 százalékkal növekednek, s ezt a zárszámadás további 6,5 százalékkal megemelte.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a társasági adóbevételek 40-45 százalékát várhatóan ma fizetik be a társaságok, mivel a kettős könyvvitelt vezető cégeknek ma jár le a társaságiadó-feltöltés határideje.

Az adóhivatal az első tizenegy hónapban 996 milliárd forintnyi személyi jövedelemadót szedett be, ami 18,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Általános forgalmi adóból a bevétel 1.194 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal haladja meg a bázist. Az összes bevétel november végéig 4.200 milliárd forintot tett ki, ami 13 százalékos növekedés egy év alatt. Az adóhivatal elnökhelyettese kiemelte, hogy az USA-t ért szeptemberi terrortámadás, a világgazdasági lassulás hatása Magyarországon, az adóbevételeken is érződött, az év elején ugyanis a növekedési ütem még 18-20 százalékos volt, míg az év második felében átlagosan 12-13 százalékot tett ki.