Nem született megállapodás Szerbia és Koszovó miniszterelnöke között az igazságügyi kérdéskörről Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő részvételével pénteken Brüsszelben folytatott egyeztetésen.

Ivica Dacic és Hashim Thaci arról próbált megegyezni, hol legyen a székhelye az észak-koszovói bíróságnak. A Szerbiától 2008-ben függetlenné vált, zömmel albánok lakta Koszovó északi részén a szerbek alkotnak többséget. A két közösség közötti határ különösen élesen kirajzolódik Kosovska Mitrovicában, ahol a város északi részét szerbek, déli részét albánok lakják. Belgrád azt szeretné, ha az észak-koszovói bírósági székhely a város északi részén lenne, a koszovói kormányzat pedig a város déli részén akarja felállítani ezt a bíróságot.

Mivel a miniszterelnökök nem jutottak dűlőre, az egyeztetést “szakértői szinten folytatják” – közölték.

A megállapodás hiánya egyes – nevük mellőzését kérő – uniós tisztségviselők szerint könnyen azzal a következménnyel járhat, hogy halasztást szenved az elvben már EU-tagjelöltnek számító Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak ez év végére vagy jövő januárra tervezett tényleges megkezdése.

Ashton napokon belül megteszi jelentését a szerb-koszovói viszony normalizálási folyamatának eredményeiről, csütörtökön és pénteken pedig az EU-országok csúcsvezetői tartanak értekezletet Brüsszelben.