Határozatlan, de rövidre tervezett időre elhalasztja a dinár kivezetését Észak-Koszovóban a pristinai kormány – jelentette internetes oldalán a Koha Ditore című koszovói napilap. 

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó egész területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható.

A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hozzáférhető adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban. Amennyiben a jövőben csak euróban fizethetnek Koszovó területén, az a pénzváltás során veszteséget jelentene nekik.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök január 30-dikán leszögezte, hogy Koszovóban az euró a hivatalos fizetőeszköz, nem akarják bevezetni az albán leket, vagy az évek óta emlegetett koszovói pénznemet, a dardant. Mint mondta, kizárólag az Európai Unió által is használt pénznem használatára kérik a Koszovóban élőket.

Az észak-koszovói, többségében szerbek lakta településeken viszont mindig is a szerb dinár volt a fő fizetőeszköz. Akkor is az maradt, amikor lezárult az 1998-1999-es koszovói háború, és azt követően is, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, míg az ország többi részén előbb a német márka, majd az euró vált a hivatalos pénznemmé.

A miniszterelnök egy nappal korábbi határozott kijelentése ellenére,

Pristina február 1-jén közölte, hogy az észak-koszovói szerbek még rövid ideig használhatják a dinárt, addig, ameddig nem sikerül mindenkinek euró alapú számlát nyitnia.

A koszovói kormány döntése mögött az a kérés állhat, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország fogalmazott meg a múlt vasárnap. Az említett országok diplomatái a központi bank lépésének elhalasztását kérték annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek.

Szerbia úgy véli, hogy a dinár betiltása újabb lépés afelé, hogy ellehetetlenítsék a koszovói szerbeket, és elűzzék őket szülőföldjükről. A pristinai vezetés viszont azzal indokolta a döntést, hogy a szerb dinár a koszovói központi bank megkerülésével, a szerb intézményrendszeren keresztül jut be Koszovóba, így útja teljesen követhetetlen, akár illegális tevékenységre is fordítható. Pristina szerint azokat a támadókat is ezeken az illegális csatornákon keresztül pénzelték, akik tavaly szeptemberben támadtak rendőrökre Banjska közelében.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.