Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lenne a jövőben az, aki súlyosan megzavarja egy közérdekű üzem működését. Az ezt kezdeményező fideszes Boldog István a színesfémlopásokkal indokolta a parlamentnek hétfőn benyújtott előterjesztését.

A kormánypárti politikus alapesetben – a jelenleg hatályos egytől öt évig helyett – öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a büntető törvénykönyvben (Btk.) azt, aki jelentős mértékben megzavarja egy közérdekű üzem működését. Akik csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el tettüket, tizenöt évet is kaphatnának, a mostani maximum nyolc év helyett.

Boldog István javaslata a legsúlyosabban, tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytiglani szabadságvesztéssel azokat büntetné, akik fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva zavarják meg egy közérdekű üzem működését. Jelenleg a büntetési plafon tíz év.

A Fidesz képviselője kimondaná a Btk.-ban, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarójával azonosan kell büntetni azt, aki ebben közreműködik.

Boldog István javaslata indoklásában azt írta: az elmúlt években többször is megrongáltak az országban vasúti átjárókat, jelzőlámpákat, közszolgáltatási berendezéseket úgy, hogy ellopták a vezetékeket, alkatrészeket. A tolvajok a megszerzett színesfémet eladták – folytatta -, a lopással és a rongálással a vasút- és közlekedési társaságoknak, a közszolgáltatóknak és az államnak kárt okoztak, a közlekedésben részt vevők biztonságát pedig veszélyeztették.

Szerinte a jelenlegi büntetési tételek nem arányosak a bűncselekmény társadalomra való veszélyességével, ezért javasolta a Btk.-szigorítást. “Mivel közérdekű üzem megzavarásának eredménye azonos vagy súlyosabb lehet egyes terrorcselekmények elkövetése által megvalósított eredménynél, így a legsúlyosabb minősített esetben indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása” – írta a kormánypárti politikus.

A Btk.-módosítás a kihirdetését követő napon lépne hatályba.