Több mint nyolcezer panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz tavaly, az idei év egyik nagy feladata, hogy jövő év január elsejére az embertelen bánásmódot megelőző nemzeti rendszert kiépítsék – közölte az ombudsman sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Székely László elmondta, a tavalyi 8088 panasz több mint ezerrel haladta meg a megelőző évit. A múlt évben 2500-zal több ügyet, összesen 9156-ot tudtak lezárni – tette hozzá.

Az idén a hivatal egyik nagy feladata, hogy a kínzás és más embertelen bánásmód elleni nemzetközi egyezményből fakadó kötelezettségnek megfelelően kiépítse a nemzeti megelőző rendszert – közölte.

Székely László szavai szerint az országban négyezer helyen – például börtönökben, kórházak zárt osztályain, idősek otthonában – kell majd folyamatos ellenőrzést végezni.

Szólt arról, hogy a hivatal új törvényi feladatként január elsejétől működteti a közérdekű bejelentés rendszerét. Az elmúlt egy hónapban mintegy ötven bejelentéssel éltek, volt köztük jogszabályi kritika, korrupciós jellegű, valamint a közlekedéssel, parkolással kapcsolatos – mondta az ombudsman.

Székely László közölte, eddig 22 ügyet zártak le, ebből hat panaszként folytatódott, 13 pedig nem minősült bejelentésnek és panaszként sem volt vizsgálható. A maradékot egyéb okok miatt nem vizsgálták.

A közérdekű bejelentés – mint a közreadott sajtóanyagban olvasható – olyan körülményekre hívja fel a figyelmet, amelyeknek az orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A bejelentés, amelyet elektronikus úton is meg lehet tenni, javaslatot is tartalmazhat.

Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes arról beszélt: az idén nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a szomszédos országok ombudsmani hivatalaival és nemzetközi szervezetekkel való intenzív munkakapcsolat kialakítására. Szintén erősítenék a kapcsolatot a nemzetiségi önkormányzatokkal és különböző nemzetiségi civil szervezetekkel.

Közölte, a terveik szerint nemzetiségi jog érvényesülésének tekintetében az idén Békés és Baranya megyében tartanak majd terepvizsgálatot.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az idei év programjairól szólva elmondta, 2014-re hirdették meg “a talaj évét”, ennek keretei között a termőtalaj hosszú távú megóvásával kapcsolatos jogszabályi környezetet kívánják feltérképezni. Mint megjegyezte, szakemberek szerint a termőtalaj 17-szer gyorsabban merül ki, mint ahogy a jelenlegi terhelés mellett képes megújulni.

Közölte, a tíz évvel ezelőtt Budapesten elfogadott, a gyermekek egészséges környezetével foglalkozó európai cselekvési terv emberi jogi vállalásokat jelent Magyarország számára. Ennek kapcsán olyan kérdésekkel szeretnének foglalkozni, mint például: hogyan biztosítható az olyan lakókörnyezet, amelyben a gyermekek egészségét nem veszélyezteti semmi.