Vádat emeltek egy gödöllői ügyvéd ellen, aki 2011 márciusától különböző módszerekkel több mint negyven ügyfelét károsította meg, összesen csaknem egymilliárd forinttal – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a Gödöllőn ügyvédi irodát működtető férfinél többen adásvételi szerződésben szereplő vételárat, adótartozást, alapítvány létrehozására szánt pénzösszeget vagy egy-egy vállalkozás folytatásához szükséges biztosítékot helyeztek ügyvédi letétbe.

A vádirat szerint az ügyvéd ezeket az 1 millió és 15 millió forint közötti összegeket nem letétként, hanem a saját pénzeként kezelte. 2012-ben és 2013-ban már 3 milliótól 150 millió forintig terjedő összegeket vett át több ügyfelétől azzal az ígérettel, hogy pénzüket ingatlanbefektetésekben megforgatva magas hozammal adja vissza. Biztosítékként általában színlelt letéti szerződést mutatott be.

Később, amikor nem tudta kifizetni a korábban ígért magas hozamokat, sőt a neki átadott pénzeket sem tudta visszafizetni, ügyfelei megnyugtatására hamis adásvételi szerződéseket készített, és az azokban szereplő ingatlanokat színleg jelzáloggal terhelte ügyfelei javára.

A vádlott azután is folytatta tevékenységét, hogy az ügyvédi kamara felfüggesztette működését, továbbra is okiratokat szerkesztett, vállalta a hozzá fordulók képviseletét egyes hatóságok előtt, munkadíjat felszámolva. Az ügynek 48 sértettje van.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség ügyvédi visszaélés és zugírászat vétségével, valamint csalás és sikkasztás bűntettével vádolja a házi őrizetben lévő férfit – tette hozzá a szóvivő.