Magyarország az Európai Unió kábítószerrel kevésbé fertőzött tagállamai közé tartozik – derül ki a EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) éves jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertettek Lisszabonban.

Mint az EMCDDA székhelyén bemutatott jelentésből kiderül, Magyarországon a 15-64 évesek “csupán” 8,5 százaléka él a legnépszerűbb drognak számító kannabisszal, miközben Franciaországban például a lakosság 41 százaléka marihuánafogyasztó.

A kutatás szerint míg Nagy-Britanniában ezer ember közül nyolc használ valamilyen ópiumszármazékot, például heroint, addig Magyarországon 0,4-0,5 ez az érték. A kokainhasználatban, éllovas Spanyolországban a 15 és 64 év közötti lakosság 10,3 százaléka kokainfogyasztó, Magyarországon “csupán” a hasonló korúak 0,9 százaléka.

Ugyanakkor Magyarországon komoly gondot okoz a szintetikus drogok intravénás fogyasztása – tartalmazza a jelentés. Sokat elárul az is, hogy Magyarországon egymillió lakosra 4,6 drog által okozott halálozás jut, Észtországban ez az arány egymillió lakosra számítva 126.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és polgárságért felelős biztosa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Európai Unió számára új kihívás, hogy egyre inkább az internetre terjed át az új pszichoaktív drogok kereskedelme.

Az elmúlt évben 101 új, nem ellenőrzött pszichoaktív anyagot jelentettek be, amivel már 450 fölé emelkedett az új regisztrált szerek száma, s ez komolyan próbára teszi az EU ellenőrző rendszereit; ebben a helyzetben új közösségi szabályozást készítenek elő – tette hozzá.

Szavai szerint az EMCDDA mintegy 650 olyan weboldalt talált, ahol részben vagy egészében “legális drogokat” (legal high) szereket árusítottak. A piac egyik aggasztó fejleménye, hogy a tiltott kábítószereket rejtett online piactereken értékesítik, továbbá a közösségi média is aktív szerepet játszik a kábítószerpiacokon.

Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója a 2013-as adatok alapján készült jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy miközben az új pszichoaktív anyagok egyre súlyosabb kihívást jelentenek a unió számára, a heroin mindinkább visszaszorul, kereskedelme stagnál. Az EU-ban lefoglalt heroin mennyisége 2013-ban (5,6 tonna) az utóbbi tíz év egyik legalacsonyabb értéke volt.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot – folytatta -, hogy az ENSZ legfrissebb becslései az elmúlt két évben jelentősen nőtt az ópiumtermelés Afganisztánban. Ennek pedig az lehet a hatása, hogy az európai piacon könnyebben hozzá lehet jutni a heroinhoz.

Bár az európai heroincsempészetben továbbra is a hagyományosan használt “balkáni folyosó” dominál, bizonyos jelek az Iránból és Pakisztánból induló és Afrikán keresztül vezető “déli útvonal” térnyerésére mutatnak.

Eközben jelentősen emelkedett az ópiátok okozta egészségügyi problémák miatt kezelésre szorulók átlagéletkora, így például Hollandiában nyugdíjasotthonokat hoztak létre az idősebb kábítószer-használók kiszolgálására – mondta Götz.

Hangsúlyozta még, hogy a kutatások szerint Európában egyre eredményesebb az intravénás kábítószer-adagolással terjedő hepatitis C vírus okozta fertőzés megelőzése és kezelése, illetve stagnál a szerzett immunhiányos megbetegedéseket okozó HIV-fertőzések száma. Az előzetes adatok szerint 2013-ban 1458 új HIV-fertőzést regisztráltak a 2012-es 1974-gyel szemben – ismertette az igazgató.

A jelentés szerint az európai népegészségügyi politika számára ma is kihívást jelentenek a halálos kimenetelű kábítószer-túladagolások és a kábítószerekkel összefüggő más halálesetek. A EU-ban 2013-ban, a becslések szerint legalább 6100 túladagolásos haláleset történt, főként a heroinhoz és más ópiumszármazékokhoz köthetően. Ez ellen stratégiák kialakításával és oktatási programok megvalósításával küzdenek a tagállamok. Hat országban ellenőrzött fogyasztói szobákat alakítanak ki, ami arra is jó, hogy a szerhasználók kapcsolatba kerüljenek az egészségügyi szolgálatokkal.

A 28 EU-tagállam, valamint Norvégia és Törökország helyzetét vizsgáló jelentés szerint Európában változatlanul a kannabisz számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott kábítószernek: 19,3 millió felnőtt (15-64 éves) jelezte, hogy az elmúlt évben használta. Miközben a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető az anyagot napi szinten használók aránya, ez a szer adja a bűnügyi lefoglalások számának 80 százalékát.

Az EMDCCA korai jelzőrendszere eddig több mint 130, a kannabisz legális helyettesítőjeként árusított szintetikus kannabinoidot azonosított, amelyek használata egyebek közt vesekárosodással, a légzőszervek, illetve a szív- és érrendszer károsodásával jár – fűzik hozzá.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy az Európában leggyakrabban használt tiltott kábítószerek erőssége és tisztasága jelentősen nőtt, így a szerhasználók – tudatosan vagy akaratlanul – erősebb termékeket fogyaszthatnak.