Az augusztus 15-e utáni viharok miatt ezres nagyságrendben érkeztek kárbejelentések a nagyobb biztosítókhoz, a becsült kárérték több százmillió forint – a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) összesített adatai szerint a kárbejelentések száma 13 ezer.

A Mabisz közleménye szerint a biztosítókhoz a jelzett időszakban több mint 13 ezer, a lakossági ingatlanokat érintő kárral kapcsolatos bejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz. A károk becsült értéke – az eddigi adatok alapján – eléri az 1,6 milliárd forintot.

A közlemény kiemeli, hogy az év leginkább kárveszélyes időszaka a május-augusztus közötti periódus. Ez alatt az időszak alatt 2010 és 2014 vége között több mint 762 ezer kárt rendeztek a biztosítók, ezek összértéke megközelítette a 60 milliárd forintot.

A lakásbiztosításokban piacvezető Aegon Magyarország eddig 3 ezer kárbejelentést fogadott, a károk pedig 500 millió forintot tesznek ki. A legtöbb bejelentés Budapestről, Gyömrőről és Somogy megyéből érkezett ehhez a biztosítóhoz. A fővárosban az V., a VIII. és a XIII. kerületben volt a legtöbb kár.

Az Aegonnál bejelentett károk zömét a viharok, a felhőszakadás, az emiatti beázások okozták, de a hosszú ideig tartott áramkimaradás miatt is sok bejelentés érkezett, például a leolvadt hűtőkben megromlott élelmiszerek után.

A Groupama Biztosító ügyfelei 1900 kárt jelentettek eddig, a károk becsült értéke pedig 300 millió forint. Ennél a biztosítónál is a fővárosból érkezett a legtöbb viharkár-bejelentés, de jelentős volt a károk száma Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Veszprém megyében is.

A Generali Biztosítóhoz 5400 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti az 1,4 milliárd forintot. Ezek az adatok azonban nem csak a lakossági, hanem a céges károkat is tartalmazzák.