Felügyeleti eljárást folytat az MNB - Két azonos nevű, külföldön bejegyzett céget érint a vizsgálat

2015.11. 3. Jogi Fórum / MTI

Piacfelügyeleti eljárást folytat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy Seychelle-szigeteken és egy Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű cégnél - közölte az MNB.

A vizsgálat azt kívánja megállapítani, hogy az említett társaságok végeznek-e, vagy végeztek-e rendszeres gazdasági tevékenységük keretében az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá függő ügynöki tevékenységet.

A bizonyítási eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok alapján a jegybank közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy akár a belize-i, akár a Seychelle-szigeteki székhelyű 5Gulden Corporation Ltd. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

A vizsgálat eddigi eredményei szerint a társaságok tevékenysége összefüggésbe hozható az új-zélandi székhelyű - befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére Magyarország területén engedély hiányában szintén nem jogosult, ezért az MNB által ugyancsak vizsgált - 3TG FX Financial Limited Partnership elnevezésű társasággal.

Az MNB közzétett végzése nem érinti a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét - írták.

Kiemelték: a jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja le, amelynek eredményét nyilvánosan közli honlapján.

  • kapcsolódó anyagok
MNB