Vizsgálatot indított az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy ohiói egyetemi tanár ellen, mert gyanúja szerint a történész professzor kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorista szervezettel.

Julio Pino, akit az oktatási intézményben Julio “Aszad” Pinoként emlegetnek, az Ohio szövetségi államban lévő Kent Egyetemen oktat, történész, a latin-amerikai országok és az úgynevezett harmadik világ történetének és politikájának szakértője. A kubai születésű férfi nemrégiben áttért a muszlim hitre.

Julio Pino cáfolta, hogy bármi köze is lenne a terrorszervezethez.

Az FBI szóvivője a folyamatban lévő nyomozás miatt nem kívánt részletekkel szolgálni, mindössze annyit mondott, hogy alaposan kivizsgálják a professzor kapcsolatrendszerét.

Julio Pino az Akron Beacon Journal című helyi lap tudósítása szerint többször is nyilvánosan dicsérte a dzsihádot, és Izraelt “a nácizmus szellemi örökösének” nevezte. Az újságnak nyilatkozva a professzor azt mondta, soha nem szegte meg a törvényeket, nem híve az erőszaknak és nem támogat erőszakos szervezeteket. Szerinte néhány retorikai fordulata miatt indult nyomozás ellene: többször is beszélt ugyanis a közel-keleti helyzetről, s ezt néhányan kedvezően, néhányan viszont rosszallással fogadták.

Az FBI már kihallgatta a professzor több kollégáját és hallgatóját, de az egyetem szóvivője szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda megnyugtatta az oktatási intézményt, hogy az intézményt semmiféle veszély nem fenyegeti.