2014 szeptemberében az észt állampolgárságú Alekszej Petruhhint letartóztatták a lett hatóságok, amelyek néhány hét múlva egy, a férfira vonatkozó kiadatási kérelmet kaptak Oroszországtól.

Ítélethirdetés a C-182/15 Petruhhin ügyben

Az orosz hatóságok azzal az indokkal kérték az Interpol körözési listáján is szereplő férfi kiadatását, hogy vele szemben bűnszervezetben elkövetett kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárást folytassanak le.

A férfi szerint viszont mivel a lett jog szerint nem lehetséges a lett állampolgároknak Oroszország részére történő kiadatása, ezért az
EU-n belüli mozgás szabadságával élő uniós állampolgárokkal szembeni állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést jelentene az orosz hatóságok kérésének teljesítése.

A férfinek a kiadatással szembeni panaszát tárgyaló lett bíróság egyrészről azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy a Lettországban élő, nem lett állampolgárságú uniós polgárokat is megilleti-e az Oroszországnak történő kiadatással szembeni védelem. Másrészről arra is kíváncsi a lett bíróság, hogy a kiadatás elvi megengedhetősége esetén a lett hatóságoknak meg kell-e vizsgálniuk, hogy ezen intézkedés nem sérti-e az érintettnek az EU Alapjogi Chartája által védett jogait.