Húszmillió forintos bírság - A jegybank bennfentes kereskedelem miatt büntetett

2016.10. 4. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) húsz millió forint bírságot szabott ki egy természetes személlyel szemben a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt, az ügyben büntetőfeljelentést tett - közölte a jegybank.

A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta, hogy egy természetes személy tőzsdei megbízása megvalósította-e a bennfentes kereskedelmet a Kartonpack Dobozipari Nyrt. tőzsdére bevezetett törzsrészvényeit érintően.
    

A jegybank megállapította, hogy a személy a részvények tőzsdei megvásárlására bennfentes információk - tőkepiaci törvény által tiltott - felhasználásával adott vételi megbízást.
    

A személy folyamatban lévő végrehajtási eljárásban jutott ahhoz a bennfentes információhoz, hogy a végrehajtó a végrehajtás alatt álló cég tulajdonát képező Kartonpack részvényeket egy adott napon értékesíteni fogja.
    

A bírság meghatározásánál az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a bennfentes kereskedelem tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a természetes személy a tőkepiac tisztaságának követelményét sértő magatartását értékpapírjogban jártas személyként tanúsította, akitől különösen elvárható, hogy befektetési döntései kizárólag nyilvános információkon alapuljanak. Enyhítő körülménynek számított az ügyfél együttműködő magatartása, illetve az, hogy az ügylettel érintett részvények tőzsdei kibocsátója csekély tőkepiaci súllyal rendelkezik.
    

A jegybank a piacfelügyeleti vizsgálata során rendőrségi feljelentést is tett bennfentes kereskedelem bűntettének gyanúja miatt - közölte az MNB.
 

  • kapcsolódó anyagok
MNB