Elfogadásra javasolja az atomenergia-jelentést a gazdasági bizottság - Elsődleges szempont a biztonság

2016.10.19. Jogi Fórum / MTI

Elfogadásra javasolta az atomenergia 2014. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi budapesti ülésén.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az ülésen elmondta: a jelentés is tükrözi, hogy az atomenergia alkalmazásának területén a biztonság az elsődleges szempont.
    

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan ellátja a létesítmények biztonsági felügyeletét, a hazai létesítmények az üzemeltetési feltételeknek és korlátoknak megfelelően működnek - hangsúlyozta az államtitkár.
    

A jelentésben egyebek mellett kiemelték, hogy a paksi atomerőmű 2-es blokkja 2014-ben kapta meg a 20 éves üzemidő-hosszabbításhoz szükséges engedélyt. A kiégett kazetták átmeneti tárolójának környezetvédelmi működési, valamint üzemeltetési engedélye módosult, ennek alapján a létesítmény alkalmas az újabb típusú kazetták átmeneti tárolására.
    

Az ionizáló sugárzások munkahelyi felhasználása biztonságos volt, munkahelyi sugárforrástól származó sugárbaleset, emberek baleseti szintű sugárterhelésével járó rendkívüli esemény 2014-ben nem következett be.
    

A jelentés szerint az atomenergia sokrétű alkalmazása és az alkalmazás biztonságával összefüggő kérdések jelentősége is indokolja, hogy az Országgyűlés az atomtörvény előírásainak megfelelően tájékoztatást kapjon az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról.
    

A gazdasági bizottság kilenc igen szavazattal és három tartózkodással javasolta elfogadásra a jelentést.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ