A lakástakarékoknál fontos változás jön júliustól: az új szabály 2 hónapra rövidíti a kiutalási időszakot, azaz hamarabb kapják meg a megtakarításukat az érintettek. A lakástakarékok akár több mint 10 százalékos hozama tovább javulhat a szabályváltozás miatt. A BankRáció.hu szerint így vonzóbbá válhatnak a lakástakarék-konstrukciók, ám a szerződéskötési díjak közötti különbségek miatt érdemes alaposan körülnézni. Lakástakarék-szerződést pedig akkor érdemes kötni, ha van konkrét lakáscélú terv, legyen szó felújításról vagy vásárlásról.

A lakáspiac, valamint a lakáshitelezési piac élénkülése mellett továbbra is nagy az igény az államit támogatással igénybe vehető lakástakarék-szerződések iránt. Az idén – január és április eleje között – 32 százalékkal többen érdeklődtek a lakástakarék-megoldások iránt, mint egy évvel korábban. Az idei év ráadásul rendhagyó a lakástakarék-piac szempontjából: egyfelől éppen 20 évvel ezelőtt – 1997-ben – indultak el az első szerződések, másrészt pedig idén júliustól még kedvezőbbé válnak ezek a konstrukciók. A változás lényege, hogy az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról – derül ki a banki ajánlatok online összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu összeállításából.

Milyen változás jön?

Bár a kiutalási időszak rövidítése elsőre technikai változtatásnak tűnhet, de a gyakorlatban fontos lesz, mivel a lakástakarékkal rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz”- mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője. A lakástakarék-konstrukciók népszerűsége érthető, mivel az egyik legjobb hozamú megtakarítás a piacon azoknak, akiknek van lakáscélja, akár vásárolni, akár korszerűsíteni akarják a lakásukat. A kiutalási időszak csökkenése miatt pedig a lakástakarék-szerződések éves hozama a BankRáció.hu számításai szerint emelkedhet. A lakástakarék-konstrukciók az akár több mint 10 százalék feletti éves hozamukkal az egyik legjobb lakáscélú megtakarítást jelentik.

“Az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak. Ugyanakkor nem mindegy, melyik céggel kötünk szerződést. Ugyanis egy-egy lakástakarékos cég akár több tízezer forintot is elkérhet a szerződéskötéskor, ami jelentős kiadás annak fényében, hogy az állami támogatás 20 ezer forintos havi megtakarításnál 72 ezer forint évente” – tette hozzá a szakértő. A BankRáció.hu április második hetében készített összeállítása szerint voltak olyan lakástakarék-szerződések, amelyeknél nincs szerződéskötési díj, azaz ingyen el lehet indítani. Miközben akadt 60 ezer forintot meghaladó díj is.

Kinek jó?

“Bár a lakástakarékok az akár kétszámjegyű hozamuk miatt a megtakarítási piac legjobbjai közé tartoznak, csak azoknak érdemes elindítaniuk, akik 4-10 éves távlatban lakáscélra költenék a felhalmozott összeget. Legyen szó lakásvásárlásról, esetleg lakáshitel előtörlesztéséről vagy éppen lakáskorszerűsítésről” – tette hozzá Gergely Péter. A lakástakarék például arra is jó megoldás, hogy a megtakarított összegből, esetleg a hozzá felvehető fix kamatozású hitelből valaki korszerűsítse a lakása fűtésrendszerét, és ezzel hosszabb távon jelentős megtakarítást érjen el a fenntartási költségeknél.

Ha belefér a családi költségvetésbe, akkor a lakástakarék-konstrukciók közül a havonta 20 ezer forintos befizetést érdemes választani, mert ezekkel maximalizálható az állami támogatás, amelynek összege így évente 72 ezer forint lesz. A BankRáció.hu szerint a kiutalási időszakot lerövidítő, júliustól életbe lépő módosítás miatt még népszerűbbé válhatnak a lakástakarék-szerződések, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a lakáshitelezési piac fenntartható bővüléséhez is.