Nyilvántartási és a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések - 32 millió forint bírságot szabott ki a jegybank

2017.05.15. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 32 millió forint bírságot szabott ki a Groupama biztosítóra, egyebek között informatikai, kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási és a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt. A hiányosságok alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését - tájékoztatott a jegybank.

Az MNB átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél és megállapította, hogy a Groupama üzleti rendszereit nem sorolta adatvédelmi osztályokba, jogosultságkezelése, felhasználói adminisztrációja és az üzletmenet-folytonossággal kapcsolatos felkészültsége nem felelt meg a jogszabályoknak.
    

Hiányosságokat talált a vizsgálat az élet és nem-életbiztosítási termékek minimális és lehetséges tartalmi elemeinél, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) konstrukciók díjkalkulációjánál, illetve a kgfb adatfeldolgozási-nyilvántartási és ellenőrzési rendszereiben is. Így egyes ügyfelek nem, vagy nem időben értesülhettek várható kgfb-díjaik mértékéről, díjhátralékukról vagy a díj nem fizetése miatti megszűnéséről.
    

Jogsértő módon hiányosak voltak a Groupama által az ügymenet kiszervezésére kötött szerződések, illetve maga a biztosító kiszervezési szabályzata is.
    

A jegybank hétfőn publikált határozatában kötelezte a Groupamát a feltárt hiányosságok megszűntetésére, erről a biztosítónak négy hónapon belül kell beszámolnia. A feltárt jogsértések miatt 26 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabtak a biztosítóra - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
MNB