Újra kezdik Jaruzelski sortűzperét Lengyeloszágban

2002.02.26. Index

Négy vádlott indítványára kedden egy varsói bíróságon elölről kezdték Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő, nemzetvédelmi miniszter és hat magas rangú egykori katonai vezető perét az 1970-es tengermelléki munkáslázadás idején leadott sortüzek ügyében.

A tárgyalás több mint három hónapig szünetelt a vezető bíró betegsége miatt, és ilyenkor a vádlottak kérhetik azt, hogy kezdjék újra az eljárást. Kedden az ügyész ismét felolvasta a kötetnyi vádiratot, majd a tárgyalást március 12-re elnapolták. Az egyik korábbi tárgyaláson a 78 éves tábornok azt mondta, hogy nem érez büntetőjogi - csupán politikai és erkölcsi - felelősséget a legkevesebb 44 halálos és több ezer sebesült áldozatot követelő tengermelléki sortüzekért.

A népi Lengyelországban nem történt felelősségre vonás a történtekért, erre csak az 1989-es fordulat után nyílt lehetőség. A tárgyalás évekig tartó eljárási huzavona után tavaly májusban kezdődött meg Varsóban, de az ügyvédek beadványai és egyes vádlottak távolmaradása miatt többször elnapolták.