Vámmentesség a Brexit után is - A legszegényebb fejlődő országoknak jár a kedvezmény

2017.06.26. Jogi Fórum / MTI

A brit kormány az EU-tagság megszűnése után is biztosítja a legszegényebb fejlődő gazdaságoknak a jelenlegi vámmentes hozzáférést a brit piachoz.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter vasárnapi bejelentése szerint e kötelezettségvállalás 48 fejlődő országra vonatkozik, amelyek jelenleg egy uniós szintű megállapodáscsomag alapján vámmentességet élveznek a brit piacon. Köztük olyan fejlődő gazdaságok vannak, mint Banglades, Sierra Leone, Haiti vagy Etiópia. 
    

Ezek az országok a jövőben is vámmentesen exportálhatnak a brit piacra bármilyen árut, fegyverek és hadianyagok kivételével.
    

A bejelentéshez fűzött háttértájékoztatás szerint Nagy-Britannia 2015-ben 19,2 milliárd font (6800 milliárd forint) értékben importált ezekből az országokból. 
    

Az érintett térségből származik például a brit teaimport 79 százaléka; ez önmagában 186 millió fontos tétel, és 34,9 milliárd csésze teára elegendő.
    

Az országcsoportból érkezik a teljes brit kávéimport 22 százaléka, 131 millió font értékben, valamint a textil- és ruházati termékek 45 százaléka, 7,8 milliárd font értékben.
    

Banglades, India, Indonézia, Sri Lanka és Vietnam együtt 34 millió készruhát exportált Nagy-Britanniába 2015-ben.
    

Mindemellett a világ teljes banánexportjának 6 százalékát a brit piac veszi fel; a britek évi 6 milliárd banánt fogyasztanak.
    

A banán fő beszerzési forrásai közé tartozik a Dominikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Kamerun és Ghána, amelyek együtt a teljes brit banánbehozatal 30 százalékát adják  - áll a brit kormány tájékoztatójában.

  • kapcsolódó anyagok
NAGY-BRITANNIA