A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetés bűntette és részben felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Cs. volt európai parlamenti képviselőt. A költségvetési csalás cselekményével az EP-nek a megalapozott gyanú szerint 143.364.500.- Ft vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

Az OLAF ajánlására indított nyomozás során 2018. március 28-án házkutatást követően került sor Sz. Cs. gyanúsítotti kihallgatására.

A közölt megalapozott gyanú szerint Sz. Cs. a 2009-től 2014-ig terjedő ciklusban, mint európai parlamenti képviselő többféle módon az EU illetékes szervét megtévesztve visszaélt az EP-től igénybe vehető költségtérítésekkel, illetve a parlamenti asszisztensek alkalmazásával.

A költségvetési csalás cselekményével az EP-nek a megalapozott gyanú szerint 143.364.500.- Ft vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

A költségtérítéseket illetően számos esetben – a repülőút költsége helyett – a gépjárművel történő utazás lényegesen magasabb költségét számolta el, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával.

A látogatócsoportok fogadásával kapcsolatban öt esetben lényegesen magasabb költséget fizetett ki az EU a közreműködése folytán.

Több személy vonatkozásában valótlan okiratok felhasználásával fiktív módon parlamenti asszisztenseket alkalmazott.

El nem készült kiadványok költségeit igényelte valótlan okiratok felhasználásával.

Két parlamenti asszisztens alkalmazását annak ellenében intézte el, hogy az illetményükből a részére meghatározott összeget visszaadnak.

Sz. Cs. a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

Az ügynek még további négy gyanúsítottja van.

Az elmúlt időszakban a gyanúsított immár a második olyan EP képviselő, akivel szemben a tisztségével összefüggően elkövetett bűncselekmény miatt nyomozás indult.

A másik eljárásban az ügy már bírói szakban van.