Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn szlovák kollégájával, Peter Pellegrinivel folytatott megbeszéléseket követően visszautasította azokat a vádakat, amelyek szeruint diszkriminatív, illetve jogellenes lenne az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék kiigazítása.

Az osztrák kormány  a múlt hét elején – az  Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére – úgy döntött, hogy a juttatásokat a jövőben annak az országnak a megélhetési költésheihez  igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

“Egyszerűen téved, aki azt állítja, hogy hátrányos megkülönböztetés esete állna fenn” – jelentette ki Kurz.

Pellegrini viszont így válaszolt: “Nem értünk egyet az indexálással”. Mint mondta, kormánya kételkedik abban, hogy az osztrák intézkedés összhangban áll az uniós joggal. A szlovák miniszterelnök emellett hangsúlyozta: annak, aki ugyanazokat az adókat és járulékokat fizeti, ugyanazokra a szolgáltatásokra kellene jogosultnak lennie.

Pellegrini ugyanakkor kijelentette: tiszteletben tartja Ausztria azon álláspontját, miszerint Szlovákiában a családi pótlékról téves információk is szárnyra kaptak.

Sebastian Kurz aláhúzta, hogy az Ausztriában dolgozó szlovákok, akik gyermekei szintén Ausztriában élnek “ugyanarra a családi pótlékra jogosultak, mint minden osztrák”. A kancellár hozzáfűzte: amennyiben viszont a gyermekek Szlovákiában élnek, úgy az osztrák családi pótlékot a helyi árszínvonalhoz kell igazítani. Hangsúlyozta: a juttatás mértéke “még így is magasabb annál, ha egy szlovák Szlovákiában dolgozik és gyermekei is ott élnek”. “Egy olyan rendszert hozunk tehát létre, amely igazságosabb” – tette hozzá.

Az osztrák kancellár kiemelte: ellenzi, hogy a munkaerőpiac egy további – mesterséges – torzítását hozzák létre, “mert már most is elég vonzerővel bír a keleti szomszédállamokból érkező emberekre az, hogy Ausztriába jöjjenek dolgozni”.

Az osztrák koalíciós kormány által elhatározott  új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.