A szerzői jog jövője - rangos nemzetközi tudományos fórum Budapesten

2018.12. 7. Jogi Fórum / Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület

A világ GDP-jének több mint 10%-át a szerzői jog termeli meg. Ennek a rendkívül fontos nemzetgazdasági ágazatnak a jövőjéről tanácskozik a Budapesten pénteken kezdődő Nemzetközi Szerzői Jogi Szimpóziumon a világ tucatnyi országából érkező másfélszáz egyetemi kutató és gyakorlati szakember.

Megvizsgálják, hogy miként tud a szerzői jog alkalmazkodni a változó gazdasági és technikai követelményekhez. Szükség van-e arra, hogy tovább erősítsék a szerzők és egyéb jogosultak pozícióját a felhasználókkal szemben és mérlegelik azokat a javaslatokat is, amelyek újabb felhasználási módokat vonnának ki a szerzői monopóliumok köréből. A szimpózium arra tesz kísérletet, hogy objektív helyzetértékeléssel járuljon hozzá a közeljövő döntéseihez. A tét dollármilliárdokban fejezhető ki.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület (MSZJF) most először szervez Magyarországon közös rendezvényt. Tomori Pál, az MSZJF elnöke és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) igazgatója rámutatott, hogy a kiemelkedően fontos szakmai fórum megrendezéséhez a világszerte elismert magyar szerzői jogász, id. Ficsor Mihály 80. születésnapja ad aktualitást.

Ficsor Mihály a WIPO korábbi alelnöke, számos külföldi állami kitüntetés birtokosa, a Magyar Szerzői Jogi Fórum alapító elnöke, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tiszteletbeli elnöke. Ficsor Mihály elnökölte a Szerzői Jogi Szerződés (WCT) és az Előadásokról és Hangfelvételekről szóló szerződést (WPPT) elfogadó diplomáciai konferenciát 1996-ban Genfben. E két dokumentum az alapja az internetes szerzői jogoknak mindenhol a világon, szabályait a világ legtöbb országa alkalmazza.

Leggyakrabban az ún. ernyő megoldás kapcsán említi Ficsor Mihályt a nemzetközi szakirodalom, amely az egymástól nagyon eltérő szerzői jogi hagyományokra épülő angolszász és kontinentális jogrendszerek számára is alkalmazható keretet teremtett az internetes felhasználások szabályozására. Ficsor Mihály elvitathatatlan érdemekkel rendelkezik továbbá az ún. kiterjesztett hatályú közös jogkezelés megerősítése vonatkozásában, amely a hazai közös jogkezelés alapját is jelenti.

A rangos nemzetközi tudományos fórum az EJI támogatásával valósult meg.

A konferencia szakmai programja, előadói, valamint a további jelentős hazai és külföldi támogatók listája ITT érhető el.

  • kapcsolódó anyagok
SZERZŐI JOG