Összesen öt ügyvéddel szemben indult eljárás a közelmúltban sikkasztás és csalás gyanújával. Egyikük az ügyvédi letéttel élt vissza, a másik négy idős, vagy szellemileg leépült embereket tévesztettek meg egy ingatlan ügyben.

Sikkasztás miatt indult eljárás egy szegedi ügyvéd ellen, mert a gyanú szerint saját céljaira használta fel az ügyfelei által rábízott csaknem 70 millió forintot. A gyanú szerint az ügyvéd három ügyféltől vett át pénzt. Az ügyvédi letétbe helyezett összegeket kizárólag ingatlan adásvételre használhatta volna fel. Az ügyfelek azt is kikötötték, hogy az ügyvéd harmadik személynek csak írásbeli engedélyükkel fizethet a rábízott pénzből. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított az ügyfelek által átutalt 38 millió, 27 millió és 3,3 millió forintot nem a megállapodás szerint kezelte, hanem saját céljaira használta fel. A férfi ellen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárás – áll a Csongrád Megyei Főügyészség közleményében.

Egy másik fővárosi ügyben 10 főt, köztük négy ügyvédet állítottak elő egy kiterjedt ingatlancsalási ügyben. Az összehangolt akcióban budapesti nyomozó ügyészek, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai vettek részt.

Az ügy gyanúsítottjai idős vagy szellemileg leépült emberek bizalmába férkőztek, hogy megtévesztésükkel életjáradéki vagy tartási szerződést kössenek velük, és ezáltal megszerezzék ingatlanjaik tulajdonjogát. A szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek “ügyvédi kötelességüket megszegve” működtek közre a szerződések megkötésében.  A nyomozás tárgyát jelenleg négy – 12 és 21 millió forint közötti értékű – ingatlan képezi – írta közleményében a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A közlemény kitér arra is, hogy a házkutatások során egyes gyanúsítottak ingatlanában (a ház udvarán felállított sufniszerű épületben, egy másik helyszínen pedig az épület pincéjében) emberhez nem méltó körülmények között több időskorú, kiszolgáltatott emberteket találtak.

A megalapozott gyanú szerint a cselekmények minősítése “több rendbeli, jelentős kárt okozó, idős vagy fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntetttét, illetve kísérlet”, az ügyvédek esetében pedig “ügyvédi visszaélés bűntette”. A nyomozó ügyészek további bűncselekmények gyanúját is vizsgálják.