1998. február 11-én, azaz pontosan huszonegy évvel ezelőtt követték el a magyar jogtörténet egyik legvéresebb bérgyilkosságát, melynek áldozata hazánk akkor egyik legbefolyásosabb személye, a kiterjedt külföldi politikai kapcsolatokkal is rendelkező médiacézár, Fenyő János volt.

Fenyő János kivégzése a ’90-es évek gátlástalan alvilági leszámolás-sorozatának egyik kulcsmomentuma. Az évtizedek óta tartó nyomozás tárgyát képező bűncselekmény ezzel kétség kívül beírta magát a magyar kriminalisztika történelmébe, a bérgyilkosság felbujtójának kilétét azonban a mai napig rejtély övezi.

Fenyő János a politikai érdekekkel is megspékelt maffiaháború áldozata lett. A végeláthatatlan nyomozati munka ellenére a médiavállalkózó halalát a mai napig rejtély övezi. – Fotó: Rózsahegyi Tibor / MTI

A gyilkosság napján a médiavállalkozó a Törökvész utcai Vico székházból elindulva haladt a Margit körúton, majd személygépjárműjével a piros lámpánál várakozott, miközben a bűncselekmény elkövetője egy Agram 2000 típusú hangtompítós géppisztollyal 20-25 lövést adott a vállalkozóra. Fenyő Jánosnak esélye sem volt túlélni a merényletet. Annak ellenére, hogy a  történteknek számos szemtanúja volt, több mint 15 évig sem a bűncselekmény elkövetőjét, sem az esetleges felbujtót nem sikerült a nyomozó hatóságnak megnevezni, peidg az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán belüli ún. „döglött ügyek osztálya” a bűncselekmény körülményeinek feltárása tekintetében végeláthatatlan nyomozati munkát végzett.

A gyanúsítottak köre a bűncselekmény bekövetkezését követően már körvonalazódott, a tanúként kihallgatottak – közéleti személyiségek, politikusok, üzletemberek, rendőrök – valamint a médiavállalkozó bizalmi körébe tartozó személyek vallottak arra vonatkozóan, kinek állhatott szándékában a brutális leszámolás megrendelése. A nyomozó hatóság számára azonban hosszú évekig nem állt rendelkezésre megfelelő bizonyíték az esetleges elkövetői kör megnevezésére, valamint meggyanúsítására. Tekintettel az akkori politikai érdekekkel is megspékelt maffiaháború időszakára, számos személy neve merült fel felbujtóként, azonban magát az elkövetőt nem tudták azonosítani. A bűncselekmény helyszínén rögzített bizonyítékok több száz DNS mintával való összevetését követően, a magyar hatóságok kezdeményezésére végül 2011-ben Szlovákiában tartóztatták le a potenciális gyanúsítottat. 6 évvel később, 2017 májusában Jozef Rohác szlovákiai bérgyilkost a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Fenyő János médiavállalkozó megölése miatt.

A bérgyilkos, Jozef R. a Fenyő-gyilkosság büntetőügyében indított per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2014. július 10-én. – Fotó: Beliczay László / MTI

A médiavállalkozó halálának körülményei még 21 év távlatából is részben tisztázatlanok, a gyilkosság felbujtójának kilétére vonatkozóan bizonyítékok a mai napig merülnek fel.