Ismét cégügy: Josip Tot neve egy újabb adás-vételi szerződésen szerepel

2002.03.31. Korridor

A Tények birtokába került egy szerződés, amely szerint Josip Tot és egy másik horvát férfi 1998-ban egy veszteséges magyar céget vásárolt

Az ügy érdekessége, hogy 1995-ben és 1997-ben Kaya Ibrahim mellett Josip Tot volt az a férfi, akinek 15 fidesz-közeli céget adott el Schleht Csaba tetemes köztartozással. Legalábbis papíron. Mint utóbb kiderült a külföldiek nevével visszaélt valaki. A nyomozást a rendőrség mégis megszűntette - elsőként a Josip Tot ügyben. Most azonban előkerült egy újabb szerződés, de Josip Tot most sem tud semmit arról, hogy üzletrész-tulajdonos lett.

Josip Tot neve tehát ismét egy adás-vételi szerződésen szerepel. Igaz ezúttal nem Slecht Csaba volt az eladó - egy testvérpár vált meg veszteséges vállalkozásától.

A Modern Média Kft. két tulajdonosa: Száraz Mariann és Száraz Béla 1998 júniusában döntött úgy, hogy egymillió forintért eladja cégét. Így vásárolta meg - legalábbis a papírforma szerint Josip Tot és Miro Scender a 10, illetve 90 százaléknyi üzletrész-tulajdont.

Mivel évekkel ezelőtt a rendőrség megállapította, hogy Josip Tot papírjait ellopták és nevével visszaéltek. A Tények stábja szerette volna megkérdezni az eladó Száraz-testvéreket, hogy valójában ki vette meg veszteséges cégüket. Õk azonban - bár vélhetően otthon voltak - nem nyitottak ajtót. A forgatócsoportnak ugyanakkor nem sikerült megtalálnia a szerződésen szereplő egyik tanút. Címe ugyanis megváltozott. A másik tanút azonban megtalálták. Õ azonban csak annyit közölt, hogy nem válaszol. A szerződés egy mellékletét aláíró tanút is megtalálták a Tények munkatársai, de ő nem emlékezett az aláírás körülményeire.

Josip Tot már korábban egyértelműen állást fogalalt minden ügyről, amely nevét elhíresítette. "Énnekem semmi cég nincs" - mondta akkor. Egyébként éppen Josip Tot ellen szűntették meg legelőször a nyomozást, miután kiderült, hogy ellopott papírjaival vásárolta meg valaki a tetemes adósságot felhalmozott fidesz-közeli cégeket.