Az Országos Bírói Tanács (OBT) egyhangúlag támogatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára jelölt Senyei György Barna megválasztását – jelentette be Vadász Viktor, az OBT szóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondta: Senyei György Barna támogatásáról többórás meghallgatása után döntött az OBT.

A testület szóvivője közölte: a meghallgatáson a jelölt többek között arról biztosította az OBT tagjait, hogy új alapokra kívánja helyezni az OBH és az OBT közti kapcsolatokat, nem ellenségeskedésre, hanem törvényes együttműködésre törekszik. Az OBT ülésein lehetőség szerint részt vesz, az igazságszolgáltatásban békét és rendet szeretne, fontosnak tartja a bírói hivatás tradicionális értékeit, előtérbe helyezi a szakmai szempontokat és a törvényességet a bírói és bírósági vezetői kinevezéseknél, kezelni szeretné sok megbízott vezető problémáját, és az OBT kiegészítését is fontosnak tartja.

Az OBH és az OBT korábbi vitáira utaló újságírói kérdésre – miszerint eloszlottak-e az aggodalmak – az OBT szóvivője úgy reagált: nem oldódott meg minden probléma, de jó az irány, “alappal bizakodhatunk”.

A szóvivő elmondta, a meghallgatáson részt vett Répássy Árpád, az OBH nemrég kinevezett elnökhelyettese. A többórás meghallgatás leiratát a napokban nyilvánosságra hozza az OBT.

Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos megbízott tanácselnökét Áder János köztársasági elnök hétfőn javasolta az Országgyűlésnek Handó Tünde utódjául az OBH elnöki posztjára.

Az OBH első elnökét, Handó Tündét 2011 végén választotta meg az Országgyűlés 9 évre, majd mandátumának lejárta előtt, november 4-én alkotmánybíróvá választották Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyére.