Újabb területtel bővült az Állami Számvevőszék önteszt-rendszere. A 2020. február 26-tól az ÁSZ honlapján elérhető önteszt célja az önkormányzati befektetések szabályszerűségének támogatása. Az önteszt kitöltésével mintegy 3200 települési önkormányzat kaphat pontos képet a befektetési tevékenységének szabályszerűségéről, az arra vonatkozó követelményekről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások adják a kiinduló alapot. Mindez azt jelenti, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt.

Elemzés is készült az önkormányzatok befektetési tevékenységéről

Az Állami Számvevőszék nagy hangsúlyt helyez az önkormányzatok ellenőrzésére. A 2015-ben történt, pénzügyi befektetésekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, és azok társadalmi jelentőségére tekintettel, az ÁSZ kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is. Az elmúlt években több mint 40 olyan önkormányzat ellenőrzését zárta le az ÁSZ, amelyek végeztek befektetési tevékenységet. A legfrissebb ilyen ellenőrzés 2020. február 25-én fejeződött be Sopronkövesd önkormányzatánál.

Az ÁSZ az ellenőrzései mellett – a törvényi előírás alapján – széleskörű tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységet is végez. Ennek keretében az önkormányzatok befektetési tevékenységére vonatkozó ellenőrzési tapasztalatokat az ÁSZ 2018 áprilisában egy elemzésben is összegezte, hozzájárulva a tipikus hibák bemutatásához, ezáltal a jövőbeli szabálytalanságok megelőzéséhez.

Mostantól önteszt is támogatja az önkormányzati befektetések szabályosságát

Az Állami Számvevőszék másik fontos tanácsadó eszköze a 2014 novembertől kiadott és folyamatosan megújított öntesztek. Ezek ma már több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, pártok és pártalapítványok, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük, belső szabályozásuk kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez. Az ÁSZ öntesztjeit eddig több mint 13600-szor töltötték ki, illetve hasznosították a közpénzeket használó, közvagyont kezelő szervezetek.

Az ÁSZ folyamatosan törekszik arra, hogy minél nagyobb területet lefedjen ellenőrzéseivel, és mivel Magyarországon mintegy 3200 települési önkormányzat működik, egyéb módon is igyekszik támogatni a szabályszerű működésüket. Ennek egyik elemeként az Állami Számvevőszék folyamatosan fejleszti és aktualizálja az öntesztjeit, melynek következő lépéseként 2020. február 26-tól elérhető az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységeit támogató kérdéssor.

Az önteszt kitöltésével megelőzhetők a hibák és kijavíthatók a hiányosságok

Ez az önteszt arra szolgál, hogy a kockázatok feltárásával az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységeivel összefüggő szabályszerű és helyes feladatellátást támogassa, a befektetési tevékenységek szabályszerű végrehajtását befolyásolja, és ezáltal lehetővé tegye az esetleges hibák, hiány önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását.

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, de amennyiben a kitöltés tényéről, illetve annak hasznosságáról a felhasználó visszajelzést ad, azt az ÁSZ köszönettel fogadja. Az ÁSZ számos pozitív visszajelzést kapott eddig az öntesztjeiről. Az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységeinek feladatellátását támogató önteszt minden önkormányzat számára elérhető az ÁSZ honlapján, a www.asz.hu/ontesztek oldalon.