Megváltozott ügyfélfogadási rendben továbbra is folyamatosan igénybe vehetők a közjegyzői eljárások a mindenkor érvényben lévő jogszabályi és egészségügyi keretek között – erről a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a területi közjegyzői kamarák közösen gondoskodnak. Így a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünetben is lehet például a halaszthatatlan banki és finanszírozási ügyekben közjegyzőhöz fordulni, viszont hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők.

A rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-étől kezdődően nem telnek a szokásos határidők a közjegyzői eljárások, így például a fizetési meghagyásos, vagy a hagyatéki eljárás esetében sem. A MOKK arra kér minden ügyfelet, hogy mielőtt közjegyzőhöz fordulna, mindenképpen érdeklődjön (telefonon vagy e-mailen) az adott irodában vagy a kamaránál a tényleges ügyfélfogadás rendjéről és idejéről, ahol pedig az adott eljárásban lehetőség van az elektronikus ügyintézésre, úgy válasszák ezt az utat ügyeik intézésére.

A kormány a kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel 2020. március 15-étől rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el, amely – ellenkező rendelkezés hiányában – minden közjegyzői eljárásra, így a havonta több tízezer ügyfelet érintő fizetési meghagyásos, valamint a hagyatéki eljárásra is vonatkozik.

Hagyatéki eljárás – nem tűznek ki tárgyalást

Az elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet miatt a közjegyzők március 15-e óta nem tűzhetnek ki hagyatéki tárgyalást, és nem telnek az eljárásban a határidők, így például a hagyatéki perre szabott határidők sem. A már kitűzött tárgyalások többségét várhatóan el fogják halasztani – de a kérdésben az adott közjegyző dönt. Ha valakit korábban megidéztek a tárgyalásra, és még nem kapott a halasztásról tájékoztatást, akkor is érdeklődjön az idézést küldő közjegyzőnél, mert a helyzet változhatott, és az iroda nyitvatartása is módosulhatott.

Amennyiben a tárgyalást megtartják, akkor sem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét, a hagyatéki tárgyalásra meghatalmazással képviselőt is küldhet maga helyett bárki. Meghatalmazott lehet bármely hozzátartozó, örököstárs, továbbá örököstársnak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja, illetve ügyvéd is. (Kivéve az a rokon, akivel ellentétesek az érdekeink vagy akivel egyezséget akarunk kötni, vagy az ő ügyvédje.)

Lehet fizetési meghagyást kezdeményezni, de nem telnek a határidők

A rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-étől kezdődően (aznapot is beleértve) nem telnek a fizetési meghagyásos eljárásban a szokásos határidők sem az ügyfelek, sem a közjegyzők esetében. Vagyis, ha valaki március 11-én átvett a postán egy fizetési meghagyást – például egy ki nem fizetett számlatartozás miatt –, akkor csak 3 nap telt el a szokásos 15 napos ellentmondási határidőből, ami majd akkor folytatódik tovább, ha a jogalkotó megszüntette a rendkívüli ítélkezési szünetet. A negyedik ellentmondási nap így a megszüntetés hatályba lépését követő napon (nem munkanapon, hanem naptári napon!) kezdődik.

Annak ellenére, hogy a határidő nem telik, ha valaki fizetési meghagyást kap, az átmeneti időszakban is lehetősége van ellentmondással élni. Sőt, ha átmeneti pénzzavarba kerül, érdemes mielőbb fizetési halasztást, vagy részletfizetést kérnie a közjegyzőtől. Ha valaki ez ügyben intézkedni szeretne, elektronikus úton (e-aláírásra alkalmas személyi igazolvánnyal, vagy minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel erre van lehetőség), vagy magánszemély esetén postai beadvány útján tegye. 

Továbbra is lehet fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezni, ugyanakkor a közjegyzőt nem köti a szokásos – elektronikus ügyintézés esetén 3 munkanapos, egyéb esetben 15 napos – határidő. Ettől függetlenül a közjegyzők az elektronikus úton benyújtott kérelmeket – a kérelmek 99 százalék ilyen – továbbra ki fogják bocsátani.

Lakáshiteles ügyeket lehet, de nem sürgős ügyeket átmenetileg ne intézzenek közjegyzőnél

Egyes közjegyzői eljárások óvintézkedések mellett ítélkezési szünet alatt is igénybe vehetők. A MOKK és a területi közjegyzői kamarák folyamatosan figyelemmel kísérik és biztosítják a közjegyzői eljárások folyamatosságát a mindenkor érvényben lévő jogszabályi és egészségügyi keretek között. A közjegyzői irodák a torlódások elkerülése érdekében megváltozott ügyfélfogadási időben és rendben, előzetes bejelentkezés alapján fogadják az ügyfeleket. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a valóban halaszthatatlan ügyeknek – ez vonatkozik a finanszírozással érintett ügyekre, azaz a banki ügyletekre is. Így továbbra is lehet például a lakás, vagy egyéb hitelekhez kapcsolódó közjegyzői okiratot készíttetni, másolatot hitelesíttetni, aláírási címpéldányt vagy egészségügyi nyilatkozatot tenni.

A MOKK felhívja a figyelmet, hogy érvényes végrendeletet nem csak közjegyző előtt lehet tenni, hanem magánokirati formában is, amely később is bejegyeztethető a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, ha azt letétbe helyezik közjegyzőnél. Ezért végrendeletet saját és mások egészségének védelme érdekében szinte mindenki saját maga is készíthet.

A MOKK arra kér minden ügyfelet, hogy az ügyféltorlódás elkerülése érdekében minden esetben előzetesen egyeztessen a választott vagy az adott ügyben illetékes közjegyzői irodával a félfogadásról, így az ügyek intézése jelenleg a megszokottól eltérő szervezést igényel. Szükség esetén a Magyar Országos Közjegyzői Kamarához és a területi közjegyzői kamarákhoz is fordulhatnak e-mailben, vagy telefonon. Ahol az adott eljárásban lehetőség van az elektronikus ügyintézésre, úgy válasszák ezt az utat ügyeik intézésére. Közjegyzőkereső ITT megtalálható.

Magánszemélyek számára az alábbi eljárások intézhetők elektronikusan vagy postai úton:

Igazságügyi szakértő kirendelése, előzetes bizonyítási eljárás, beadványok előterjesztése hagyatéki eljárásban, fizetési meghagyásos eljárás, hitelbiztosítéki nyilvántartásos ügyek.

Az elektronikus ügyintézéshez többnyire – például a hagyatéki eljárásban elegendő az ÁNYK program használata, a fizetési meghagyásos eljáráshoz minősített e-aláírás és időbélyegző, vagy e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány (utóbbi csak magánszemélyeknél jó) szükséges.

Bővebb információ ITT található.

Csak személyesen intézhető ügyek:

Végrendelkezés, élettársi nyilatkozat fennállásáról és fenn nem állásáról tett nyilatkozat, közjegyzői okirat-szerkesztési eljárás, házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába történő bejegyzés. Ugyanakkor az okirat-szerkesztési eljárásban az eljárást megindító kérelem elektronikusan is előterjeszthető.