Új adófinanszírozási könnyítések érhetők el a tegnap megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett szabályok szerint. Többek között lehetőség van a vállalkozások adócsökkentésére is. „Akár ötmillió forint elengedését is lehet kérni a NAV-tól, viszont ezt csak egyszer lehet megtenni egyetlen egy adónemben és maximum a fizetendő adó 20%-ig.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

A koronavírus-járvány miatt bajba jutott vállalkozások számára újabb, speciális adókönnyítési lehetőségeket vezettek be. Tekintve, hogy eddig a magánszemélyekkel ellentétben a vállalkozások bármily nehéz helyzetben sem kérhették jogszerűen adóik elengedését, óriási újdonság, hogy mostantól ez a lehetőség is nyitva áll előttük.

A kérelmet a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig lehet a NAV-nál előterjeszteni írásban, elektronikus úton beküldve. Ennek pozitív elbírálása esetén a fennálló adótartozást egy alkalommal, egy a kérelemben meghatározott adónemben, legfeljebb húsz százalékkal, de ötmillió forintot meg nem haladó összegben mérsékelheti az adóhatóság. Erre akkor van lehetőség, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

Az adómérséklésre irányuló eljárás illetékmentes és az ügyintézési határidő maximum tizenöt nap.

Az engedménynek azonban komoly feltételei vannak, mert a mérséklés után fennmaradó, azaz a kért adótartozás maradék 80%-ának megfelelő összegre fizetési kedvezmény nem engedélyezhető. Azt azonnal meg kell fizetni, késedelem esetén kamat kerül rá, és végrehajtható.

E mellett az automatikus adókönnyítés intézményét is kiterjesztették. Eddig ezzel csak a megbízható adózók élhettek 1,5 millió forintos adótartozásuk esetén. Az új szabályok szerint most már mindenki élhet a 12 havi részletfizetés vagy a hat havi pótlékmentes fizetési halasztás eszközével, amely mindegyik adófajtára kérhető, és 5 millió forintos tartozásig vehető igénybe. Újdonság, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben, már a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadóknak most csak a nettó bért kelljen kigazdálkodnia.

„Mivel ezek a könnyítések már nem szektorspecifikusak, nem függenek vállalkozási formától vagy cégmérettől, ezért valódi segítséget jelenthetnek minden olyan gazdasági szereplőnek, akiknek visszaesett a forgalma” – hangsúlyozta a szakértő.