Az ingatlanpiac dinamikusan fejlődő és egyre fontosabb szegmensét jelentik a különböző ingatlan kiállítások és házépítő versenyek. Ezek az események innovációs és marketing szempontból is jó lehetőséget teremtenek a piaci szereplők számára technológiai felkészültségek fejlesztésére és bemutatására, ügyfélkörük bővítésére.

Az építésügyi szabályok 2020. július 24-ei hatállyal lényeges tárgykört érintően módosultak. A 312/2012 (XI.8.) Korm. rendeletben bővült az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek köre: építési engedély nélkül létesíthető olyan lakó rendeltetést bemutató épületet, amely a nemzetközi innovációs házépítő verseny keretében vagy kutatási, kiállítási célból valósul meg. A változás jelentőségéről Fenyőházi András ügyvédet, a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda tagját, az építési ügyekkel foglalkozó Construction csoport vezetőjét kérdeztük.

A kivitelezés megkezdése előtti adminisztratív teendők szempontjából négy fő csoportot különböztethetünk meg: az építési engedély, illetve egyszerű bejelentés vagy ellenőrzött bejelentés alapján, továbbá az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységeket. Ezek közül értelemszerűen az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenység jár a legkevesebb előzetes ügyintézési teendővel, és ez bizony jelentős könnyebbséget jelent az építtetők számára. “Ebben az esetben ugyanis nem kell megtenni azokat a rendkívül időigényes előzetes intézkedéseket, amik engedélyezési eljárás során elkerülhetetlenek, és nem kell számolni a 25 napos, szakhatóság bevonása esetén 35 napos ügyintési határidővel” – sorolta fel a jogszabályi változás előnyeit az építési jogi szakértő.

Amire már nem kell engedély

A jogszabály módosítás értelmében immár azoknak az építményeknek a kivitelezéséhez sem kell építési engedélyt kérni, amelyek házépítő versenyen vagy kiállítási célból építenek. Az adminisztráció könnyítése elősegítheti az ilyen jellegű események szervezését, ami pozitív hatással lehet az egész szektor fejlődésére, új technológiák kifejlesztésére. A házépítő versenyek során a résztvevők építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, és nem utolsó sorban esztétikai szempontok szerint versenyeznek egymással. Ezek az alkalmak pótolthatatlan lehetőséget jelentenek az új anyagokkal, módszerekkel való kísérletezésre. Ehhez hasonló szerepe van az ingatlan kiállításoknak, ahol a kiállítók a már létrejött fejlesztéseiket tudják bemutatni a széles nyilvánosság számára, így próbálhatnak piaci előnyt kiharcolni maguknak.

“A bürokratikus terhek csökkentése mellett a jogbiztonság szempontjából is üdvözlendő a módosítás tekintettel arra, hogy a demonstrációs célú épület létesítése is építési engedélyköteles tevékenységnek minősülhetett. Így a különböző épületkategóriák közül még az építőipari szereplők sem tudták mindig egyértelműen eldönteni, hogy szükség van-e engedélyezésre” – foglalta össze tapasztalatait Fenyőházi András. Ezt a bizonytalan helyzetet számolta fel az építésfelügyeleti eljárások legújabb módosítása.