A koronavírus járvány okozta új és bizonytalan ideig fennálló élethelyzet új munkaszervezési kihívások elé állította a munkáltatókat, így a munkavállalók érdekeit is szem előtt tartva vált szükségessé a távmunka szabályok, a home office – és az ezzel járó többlet terhek – szabályozási környezetének felülvizsgálata. Szeptemberben az Országgyűlés elé kerül a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása.

A koronavírus-járvány időszaka közegészségügyi és gazdaságvédelmi okokból jelentősen felülírta a korábbi gyakorlat szerint zajló munkajogi szabályokat, melynek okán a Kormány a távmunkavégzésre irányadó rendelkezések újraszabályozását vélte indokoltnak. 

A javaslat szerint az otthonról dolgozók havonként a mindenkori minimálbér tíz százalékát jelentő összegre lennének jogosultak, amely jelenleg 16 100 forint összegű rezsi hozzájárulást eredményezne. A munkáltatói költségtérítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internet-szolgáltatás költségét is állhatja. A rezsiátalány adómentes költségtérítésnek minősül.

A munkavégzés során a feladatok ellátásához szükséges munkaeszközök biztosítása továbbra is a munkáltató kötelezettsége – a munkavégzés biztonságos feltételeinek való megfeleltetése mellett. A home office keretében dolgozók kötelesek a munkaeszközök – munkahelyi telefon, laptop, adathordozó és egyéb munkavégzéshez szükséges technikai berendezések – rendeltetésszerű használatára és a biztonságos munkafeltételek betartására. A módosítás a rendelkezésre állás ellenőrzésének kereteit is meghatározza, miszerint a munkáltató jogosult a munkavállaló – az általa rendelkezésre bocsátott munkaeszközön történő – digitális ellenőrzésére.

A munkahelyi baleset kérdése továbbra is egy nehezen bizonyítható kérdéskör, mivel a munkakörülmények biztonságos feltételeit szintén a munkáltatónak kell biztosítania, azonban annak ellenőrzésére nem rendelkezik korlátlan mozgástérrel. Főszabály szerint, ha a munkavállalót otthoni munkavégzése keretében, munkavégzéssel összefüggésben ellátandó kötelezettségeinek teljesítése során éri baleset, az munkahelyi balesetnek számít. Ez esetben a társadalombiztosításra vonatkozó szabályok szerint a távmunkában dolgozó munkavállaló baleseti táppénzre jogosult.

A Kormány hangsúlyozta, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása a távmunka keretében foglalkoztatók és foglalkoztatottak helyzetét kívánja rendezni azzal, hogy a foglalkoztatás kereteit továbbra is a munkáltató és a munkavállaló megállapodására bízza a jogalkotó: a home office keretében történő munkavégzés helye és ideje a munkaszerződésben rögzítendő.