Megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt András volt alkotmánybírót a Kúria elnökének hétfőn. A megválasztott elnök esküt tett, 2021. január 2-tól Darák Pétert váltja az elnöki poszton.

Varga Zsolt Andrást 135 igen, 26 nem szavazattal választották meg a képviselők titkos szavazáson.

Az Alptörvény szerint a Kúria elnökét a bírák közül kilenc évre a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja; megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

“Jelölésemmel és megválasztásommal Magyarország fejezte ki a bizalmát felém, amelyet próbálok megszolgálni.” – Varga Zsolt András a Kúria új elnöke. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Áder János köztársasági elnök október 5-én tett javaslatot Varga Zsolt András megválasztására.

Varga Zsolt András úgy érzi, hogy jelölésével és megválasztásával “Magyarország fejezte ki a bizalmát felém, amelyet próbálok megszolgálni.”

Az új elnök kiemelte: “Megválasztásom mögött mintegy huszonnyolc évnyi szakmai munka áll, amelyet mindig egy szakmai közösség részeként végeztem.” Hangsúlyozta: “Próbálom most ezt a bizalmat megszolgálni, de továbbra sem egyedül, hanem a Kúria bíró közösségének tagjaként.”

“A következő két és fél hónapban ezért megpróbálom megismerni a Kúria véleményét az intézmény jövőjéről, és magam is megosztom elképzeléseimet a bírákkal. Terveimet ezután hozom majd nyilvánosságra” – tette hozzá.

A Kúria elnökének megválasztott Varga Zsolt András leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én. Mögötte Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Varga Zsolt András 1968-ban született Marosvásárhelyen. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként 1995-ben, később ugyanitt szerzett PhD-fokozatot is, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen habilitált. 2012 óta egyetemi tanár, emellett katekéta-lelkipásztori munkatárs.

Több fővárosi ügyészségen is dolgozott, majd az Országgyűlési Biztos Hivatalába került, ahol idővel hivatalvezető lett. Két alkalommal, összesen mintegy tíz éven át tevékenykedett a legfőbb ügyész helyetteseként, majd a Velencei Bizottság tagja lett. 2017 és 2019 decembere között a Velencei Bizottság Nemzetközi Jogi Albizottságának alelnöke, majd az Alkotmányírósági Albizottságának alelnöke lett.

2014 szeptemberében lett alkotmánybíró, posztjáról október 16-án mondott le kúriai elnöki jelölése miatt.

Július 1-je óta határozatlan időre kinevezett bíró.