A holland kormány kedden hivatalosan bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését – írta a holland sajtó.

Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nevű konzervatív-liberális párt politikusa szerint a törvény megnehezítette a transzneműek életét, mivel lehetetlen dilemma elé állította őket: nemük hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról. Ingrid Van Engleshoven oktatási miniszter véleménye szerint a jogszabály a transzneműek társadalmi elutasítását szimbolizálta.

A kérdéses jogszabály 1985-től egészen 2014-ig volt érvényben, egy a transzneműek jogait védő holland szervezet, a Transgender Collective szerint, mintegy 2000 embert érintett. A civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Európai Ember Jogi Egyezményt. A szervezet eredetileg azt szerette volna, ha a kormány 20 ezer euró kártérítést ítél meg minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie.

Azonban a holland vezetés szerint a szóban forgó jogszabályt csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban, így végül 5 ezer euró kártérítésről döntött minden sértett számára. A kárpótlás kifizetésének folyamatáról és részleteiről jövő évben dönt a holland kormány.