Bezár az ország! - Szigorítások a járványhelyzetre tekintettel - Az új intézkedések március 8-al lépnek hatályba

2021.03. 4. Jogi Fórum / Magyarország Kormánya Facebook-oldala

A rohamosan romló járványügyi helyzetre tekintettel a kormány a mai napon szigorításokat jelentett be - március 8-dikával két hétre lezár az ország.

"A vírus terjedésének sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. A harmadik hullám nagyon erős." - összegezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyarországi helyzetet a mai kormányinfón. A romló járványadatok és a vakcinahelyzet ismertetését követően bejelentette a kormány legfrissebb döntéseit:

  • Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig bezárnak, a középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. A digitális oktatás részleteit kidolgozzák.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak - kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat és benzinkutakat.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre minden szolgáltatás szünetel - kivéve a magánegészségügyet. - Az edzőtermeket is be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. 
  • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett - másfél méteres távolságtartással.
  • Minden munkáltatót arra kér a kormány, hogy - amennyiben megoldható - az otthoni munkavégzést tegyék lehetővé.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorodik a határvédelem - a határátlépés a személyforgalom tekintetében.
  • A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket fenttartják, azokat kiterjesztik minden, a bezárással érintett területre.

A részletkérdésekről még nem születtek meg a döntések - azok holnapra várhatóak. A nyitás ütemezetten március 22-dikén várható.

FRISSÍTÉS: Szigorítások március 8-tól! - Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben - Részletek ITT!

A március 4-diki kormányinfo - a bejelentés: 

Országos tisztifőorvos: minden eszközzel le kell törni a járvány 3. hullámát

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett. "Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek" - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

"A vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig helyzet van" - fogalmazott, hangsúlyozva: rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre. "A kontaktusok számát csökkenteni kell" - emelte ki az országos tisztifőorvos.

"Továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása. Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást" - mondta az országos tisztifőorvos.

  • kapcsolódó anyagok
JÁRVÁNYÜGY
JOGALKOTÁS
KORMÁNYRENDELET